Premierul irlandez | Asigurările obținute de Theresa May privind Brexit nu subminează backstop-ul

  • 12 Martie 2019 12:16
Premierul irlandez | Asigurările obținute de Theresa May privind Brexit nu subminează backstop-ul

Asigurările obligatorii din punct de vedere juridic cu privire la Brexit obținute de Marea Britanie de la Uniunea Europeană nu subminează 'backstop'-ul sau aplicarea acestuia pentru evitarea unei frontiere fizice între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, a declarat marți premierul irlandez Leo Varadkar, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Asigurările 'nu redeschid acordul de retragere și nu subminează backstop-ul sau aplicarea lui. Afirmă că vom lucra împreună de bună-credință pentru a căuta o relație viitoare care să garanteze că obiectivele protocolului, în special necesitatea evitării unei frontiere fizice, sunt îndeplinite', a afirmat premierul Varadkar, într-o declarație televizată.

'Sper și am încredere că acordul de retragere va fi aprobat acum de Camera Comunelor' a parlamentului britanic, a adăugat prim-ministrul irlandez.

Theresa May a anunțat luni seara că a obținut de la UE asigurări obligatorii din punct de vedere juridic în privința Brexit-ului, într-o ultimă încercare de a atrage de partea sa parlamentarii rebeli, care au amenințat că vor respinge din nou acordul de retragere pe care premierul urmează să îl propună marți.

Deputaților britanici li s-a transmis că instrumentul comun convenit de Theresa May și de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, 'reduce riscurile' ca Marea Britanie să rămână în capcana backstop-ului.

'Aceste îndoieli și temeri pot fi înlăturate acum', a subliniat Leo Varadkar.

Premierul a mai spus că, deși instrumentul comun angajează UE să exploreze alternative la backstop dacă termenii viitoarei relații nu vor fi conveniți într-un mod satisfăcător și la timp, el nu pune sub semnul întrebării faptul că backstop-ul se va aplica doar dacă și până când astfel de aranjamente vor fi convenite.

'În multe privințe, Brexit-ul a fost un nor negru. Un vot pozitiv în această seară poate înlătura acest nor și restabili încrederea și optimismul în Marea Britanie, Irlanda și toată Uniunea Europeană', a adăugat Varadkar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău