Premierul irakian a felicitat militarii irakieni pentru victoria de la Mosul

  • 10 Iulie 2017 10:32
Premierul irakian a felicitat militarii irakieni pentru victoria de la Mosul

Premierul irakian Haider al-Abadi a ajuns duminică la Mosul și a felicitat forțele armate pentru victoria lor împotriva Statului Islamic, după mai mult de opt luni de lupte în oraș, relatează Reuters.

Luptele au lăsat părți importante ale Mosulului în ruine, au ucis mii de civili și au obligat aproape un milion de oameni să își părăsească locuințele.

“Comandatul suprem al forțelor armate, (premierul – n.r.) Haider al-Abadi, a ajuns în orașul eliberat Mosul și i-a felicitat pe combatanții eroici și poporul irakian pentru victoria măreață”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Cadavrele în putrefacție ale militanților se află încă pe străzile înguste ale centrului vechi, unde Statul Islamic a dus o ultimă luptă împotriva forțelor irakiene sprijinite de o coaliție condusă de SUA.

Islamiștii au promis să „lupte până la moarte” la Mosul, însă purtătorul de cuvânt al armatei irakiene, generalul de brigadă Yahya Rasool, a spus că 30 de militanți au fost uciși în timp ce încercau să scape din oraș trecând înot fluviul Tigru.

Încolțiți într-o zonă tot mai mică, militanții au recurs la a trimite femei kamikaze în rândul miilor de civili care scăpau din zonele de luptă răniți, malnutriți și speriați.

Luptele au provocat numeroase victime și în rândul forțelor irakiene de securitate. Guvernul nu a făcut public numărul morților, dar o cerere de finanțare din partea Departamentului american al Apărării menționa că Serviciul de Contraterorism, forța de elită care a condus lupta de la Mosul, a suferit pierderi de 40% din personal.

Fără Mosul – de departe cel mai mare oraș care a căzut sub controlul militanților – teritoriile controlate de Statul Islamic în Irak s-au redus la zone rurale sau deșertice de la vest și sud de orașul în care trăiesc încă zeci de mii de oameni.

În urmă cu exact trei ani, liderul grupării teroriste Abu Bakr al-Baghdadi a proclamat „califatul” din Siria ;I Irak, în moscheea medievală al-Nuri din Mosul.  

Abadi a declarat sfârșitul „statului falsității” în urmă cu o săptămână, după ce forțele de securitate au recucerit moscheea medievală.

ONU estimează că refacerea infrastructurii de bază din Mosul va costa peste un miliard de dolari. În zonele cele mai grav afectate nicio clădire nu pare să fi scăpat neavariată.

Analiștii au avertizat că militanții ar putea recurge la tactici insurgente pe măsură de pierd teritoriu.

Căderea Mosulului expune și fracturi interetnice și interconfesionale între arabi și kurzi, dar și între sunniți și șiiți, privind teritoriile disputate.

Sursa: News.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău