Premierul interimar al Bulgariei afirmă că ia măsuri pentru a preveni un amestec al Turciei în alegerile anticipate

  • 17 Martie 2017 18:17
Premierul interimar al Bulgariei afirmă că ia măsuri pentru a preveni un amestec al Turciei în alegerile anticipate

Premierul interimar bulgar Ognian Ghergikov a declarat vineri că ia măsuri pentru a preveni orice tentativă a Turciei de a influența alegerile anticipate de săptămâna viitoare din Bulgaria în favoarea unui partid politic care-i reprezintă pe etnicii turcii din această țară, relatează Reuters.

Săptămâna trecută, guvernul l-a convocat pe ambasadorul Turciei la Sofia, Suleyman Gokce, după informații potrivit cărora un ministru turc a făcut campanie la Istanbul, unde trăiesc numeroși bulgari, pentru DOST, o nouă formațiune pro-turcă din Bulgaria. Joi, Sofia și-a chemat ambasadorul său din Turcia pentru consultări.

'Este adevărat că există o anumită tensiune legată de unul dintre partidele politice, care primește sprijin din partea statului turc, însă luăm măsuri pentru ca acest lucru să nu mai continue', a declarat premierul interimar bulgar Ognian Ghergikov pentru jurnaliști.

Bulgarii sunt chemați la urne pe 26 martie pentru a vota la alegerile legislative anticipate.

Încercând să reducă tensiunile cu Ankara, premierul Ghergikov a declarat că Turcia a încercat să influențeze și alte alegeri din Bulgaria după căderea comunismului în urmă cu 26 de ani, iar 'acum, nu este nimic care să se întâmple în mod diferit'.

Mai mult de 400.000 de cetățeni bulgari trăiesc în Turcia, în timp ce numărul etnicilor turci care trăiesc în Bulgaria este estimat la peste o jumătate de milion din populația totală a țării de 7,2 milioane de locuitori.

'Guvernul interimar bulgar este îngrijorat că Turcia ar putea crea tensiuni care depășesc procesul diplomatic obișnuit, așa cum s-a întâmplat în Olanda', a declarat Vessela Cerneva, analist la Sofia al Consiliului European pentru Relațiile Externe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Sun
1
Mon
3
Tue
3
Wed
4
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău