Premierul Indiei introduce în serviciu, primul portavion conceput și fabricat în India

  • 02 Septembrie 2022 13:19
Premierul Indiei introduce în serviciu, primul portavion conceput și fabricat în India

Premierul Indiei, Narendra Modi, a introdus vineri în serviciu primul portavion care a fost conceput și fabricat pe plan național, subliniind eforturile guvernului indian de a întări producția internă, menită să deservească o armată desfășurată la două frontiere în dispută, informează Reuters.

După 17 ani de construcție și teste, Modi a pus în serviciu INS Vikrant - al doilea portavion operațional al marinei indiene și cea mai mare navă de război construită vreodată în India - la șantierul naval de stat Cochin Shipyard Limited (CSL) din sudul țării, în Kerala.

„Vikrant este enorm, masiv și amplu. Vikrant este altfel, Vikrant este și special. Vikrant nu este doar o navă de război'', a exclamat Modi, care a lăudat portavionul a cărui construcție a costat circa 2,5 miliarde de dolari și a cărui punere în serviciu coincide cu aniversarea a 75 de ani de la obținerea independenței de Imperiul britanic, notează EFE.

Portavionul Vikrant, descris drept ''un oraș plutitor'', cu un deplasament total de circa 45.000 de tone, este capabil să producă electricitate suficientă pentru a alimenta 5.000 de locuințe și, potrivit lui Modi, cu cantitatea de cabluri folosită s-ar putea uni orașul Cochin, din sudul extrem al Indiei, cu Varanasi, capitala spirituală a hinduismului, aflată la mai bine de 2.500 de kilometri distanță, în nordul țării.

„Astăzi, India a intrat în rândul acelor țări din lume care pot fabrica un astfel de portavion uriaș cu tehnologie locală", a spus Modi. "Acesta este un simbol al potențialului local, al resurselor locale și al aptitudinilor locale", a subliniat premierul indian.

Proiectat să transporte un echipaj de 1.600 de persoane și o flotă de 30 de aeronave, Vikrant, cu o lungime de 262 de metri, va utiliza avioane de concepție rusească MIG-29K, care operează deja de pe alt portavion al Indiei, INS Vikramaditya, pe care India l-a cumpărat de la Rusia.

Companiile americană Boeing și franceză Dassault caută să livreze Indiei peste 20 de avioane pentru Vikrant.

India este unul dintre cei mai mari importatori de arme la nivel mondial și a cheltuit în acest scop între 12,4 miliarde între 2018 și 2021, însă țara dorește să-și dezvolte propriile capacități de producție, în condițiile în care principalul său furnizor, Rusia, a invadat Ucraina și este vizat de sancțiuni.

India a identificat circa 8.000 de articole defensive importante, în valoare de circa 82 de trilioane de rupii (1,03 trilioane de dolari) pe care dorește ca firme ale sale să le producă în 2022-2023, potrivit Ministerului Apărării indian.

India are o armată de 1,38 milioane de oameni, din care un număr mare este desfășurat la frontiere cu rivalii săi China și Pakistan, puteri nucleare.

„India lucrează din toate puterile pentru a deveni autonomă", a spus Modi, vorbind despre avioanele ușoare de luptă Tejas și artilerie produse în India.

Vikrant va întări în mod semnificativ capacitățile maritime ale Indiei, permițându-i marinei sale să opereze un portavion pe fiecare coastă, alături de 10 distrugătoare, 12 fregate și 20 corvete.

China, care are și ea două portavioane operaționale și care lucrează la un al treilea, are o flotă mult mai mare, de 335 de nave, dintre care 48 de distrugătoare, 43 de fregate și 61 de corvete.

„Îngrijorările legate de securitate în regiunea Indo-Pacific și în Oceanul Indian au fost mult timp ignorate. Însă astăzi această zonă este o prioritate de apărare majoră pentru țara noastră", a spus Modi.

Armata Indiei a dezvăluit totodată o nouă heraldică navală, care înlocuiește Crucea Sfântului Gheorghe - care amintea de influența britanică - de pe drapelul forțelor navale, cu un octogon de culoare albastră ce reprezintă vechiul sigiliu regal al lui Chhatrapati Shivaji, împărat maratha din secolul al XVII-lea.

„Până acum, identitatea sclaviei rămăsese pe stindardul Armadei Indiei. Dar începând de astăzi, inspirat de Chhatrapati Shivaji, noul drapel al Armadei va flutura pe mare și pe cer'', a declarat Modi la prezentarea noului simbol. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău