Premierul Franței: "SUNTEM ÎN RĂZBOI”

  • 22 Martie 2016 18:52
Premierul Franței:

Europa se află în șoc, după ce marți, 22 martie, dimineață la Bruxelles două explozii s-au produs la aeroportul Zaventem, iar o ora mai târziu o altă deflagrație a zguduit stația de metrou Maelbeek.

Numărul victimelor, potrivit Radioteleviziunii publice VRT, a ajuns la 34 de morți, dintre care 20 la stația de metrou Maelbeek și 14 la aeroportul Zaventem. Reacțiile liderilor europeni și mondiali nu au întârziat. "Suntem în război. În ultimele luni, Europa a fost ținta unor acte de război", a spus premierul Franței, Manuel Valls, în timp ce omologul său belgian, Charles Michel, a remarcat: "Ne dăm seama că ne confruntăm cu un moment tragic. Trebuie să demonstrăm calm și spirit de solidaritate". "Regele și regina sunt devastați de vestea privind aceste atacuri", se afirmă într-un comunicat al familiei regale belgiene. "Aceste atacuri marchează un nou nivel de josnicie a teroriștilor, în slujba urii și a violenței", a opinat președintele Consiliului European, Donald Tusk. Președintele francez, François Hollande, este de părere că, deși "teroriștii au lovit la Bruxelles", "Europa a fost cea vizată, iar toată lumea este îngrijorată". Ministrul apărării german, Peter Altmaier, a spus: "Teroriștii nu vor câștiga niciodată". Regele Olandei, Willem-Alexander, consideră că Europa este supusă unui nou test. "Ceea ce este acum necesar este să demonstrăm o forță colectivă și să susținem valorile libertății și ale solidarități", îndeamnă acesta. "Cu o piatră pe inimă, am aflat de aceste atacuri nemiloase ce au avut loc la Bruxelles... Lumea trebuie să se unească pentru a înfrânge terorismul", a declarat Salem Al Meslet, reprezentant al Înaltei Comisii de Negociere, o coaliție a grupurilor de opoziție siriene implicată în convorbirile pentru pace de la Geneva.

Federația belgiană de fotbal a anunțat că antrenamentele au fost anulate, pentru că "fotbalul nu contează astăzi." Premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, susține că aceste atacuri "au arătat, încă o dată, fața globală a terorismului." "Este timpul ca Europa să înțeleagă de unde vine adevărata amenințare și să-și unească eforturile cu Rusia", a subliniat cunoscutul parlamentar rus Alexei Pușkov. Candidata democrată la alegerile prezidențiale din Statele Unite, Hillary Clinton, a declarat că atacurile de la Bruxelles "nu fac decât să consolideze hotărârea noastră de a rămâne împreună, ca aliați, și de a înfrânge terorismul și jihadismul radical". Atacurile din Bruxelels "poartă o semnătură de lașitate și barbarism", iar "Europa trebuie să combată în comun terorismul și să apere cu hotărâre valorile sale", conchid, într-un comunicat comun, cancelarul Austriei, Werner Faymann, și vicecancelarul Reinhold Mitterlehner.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:1 m/s
Fri
23
Sat
24
Sun
24
Mon
15
Tue
17

Curs oficial BNM 09 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4776 -0.0528
USD 17.2651 -0.0537
RON 4.0238 -0.0118
UAH 0.6398 -0.0036
RUB 0.2426 0.0018
Arhivă Radio Chișinău