Premierul francez Jean Castex și-a dat demisia

  • 16 Mai 2022 17:57
Premierul francez Jean Castex și-a dat demisia

Premierul francez Jean Castex și-a prezentat luni demisia președintelui Emmanuel Macron, potrivit unui comunicat remis presei de Palatul Élysée și citat de agențiile AFP și Reuters, potrivit hotnews.ro.

Mutarea lui Castex îi va permite lui Macron o remaniere guvernamentală mult așteptată, președintele francez declarând după realegerea sa în funcție în luna aprilie că are nevoie de un cabinet mai „concentrat”, cu mai puțini miniștri, scrie sursa citată

Macron, care vrea să convingă alegătorii că le-a auzit frustrările exprimate prin numărul mare de voturi acordate dreptei radicale și extremei stângi, a mai spus că dorește în fruntea guvernului o persoană apropiată de politicile ecologiste și sociale.

Un sondaj realizat imediat după turul doi al alegerilor prezidențiale arată că majoritatea francezilor nu doar ca partidul lui Emmanuel Macron să câștige o nouă majoritate în legislativului de la Paris în urma scrutinului parlamentar care va avea loc luna viitoare.

De altfel, partidul La République en Marche fondat de Macron în 2016, și-a schimbat denumirea în „Renaissance” la începutul lunii mai.

Următorul prim-ministru al Franței ar putea fi o femeie

Aliați ai liderului de la Palatul Élysée au declarat anterior că acesta va numi cel mai probabil în funcția de premier o femeie, prima care ar deveni prim-ministru al Franței după ce Edith Cresson a ocupat pentru scurt timp funcția în timpul președinției socialistului François Mitterrand la începutul anilor 1990.

Analiștii politici francezi se așteaptă ca Macron să o numească premier pe Elisabeth Borne, actualul ministru al Muncii de la Paris, pentru a atrage de partea sa o parte din alegătorii lui Jean-Luc Mélenchon, candidatul stângii radicale care s-a plasat pe poziția a treia în opțiunile de vot ale francezilor la alegerile prezidențiale din aprilie.

Mélenchon a declarat deja că își dorește funcția de prim-ministru al Franței după alegerile legislative din iunie.

Macron a afirmat în discursul său susținut după realegerea în funcție de președinte al Franței că „știu că mulți dintre compatrioții noștri au votat pentru mine astăzi nu pentru a susține ideile pe care le propun, ci pentru a le bloca pe cele ale extremei drepte”.

„Acest vot mă obligă pentru anii care vor urma, eu sunt păstrătorul simțului lor al datoriei”, a mai spus liderul francez.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău