Premierul Filip susține că R.Moldova dispune de toate premisele pentru dezvoltarea comerțului electronic

  • 22 Iunie 2017 16:05
Premierul Filip susține că R.Moldova dispune de toate premisele pentru dezvoltarea comerțului electronic

În Republica Moldova există absolut toate premisele pentru a avea o dezvoltare bună a comerțului electronic. Acest lucru este posibil pentru că Moldova are acoperire cu internet în bandă largă, o infrastructură foarte bine dezvoltată și o bază bine pusă la punct a pregătirii specialiștilor în IT.

Declarația a fost făcută de prim-ministrul Pavel Filip astăzi, 22 iunie, în cadrul ceremoniei de deschidere a Forumului dedicat comerțului online, transmite IPN.

Premierul a menționat că activitatea de comerț electronic capătă o pondere tot mai mare în Republica Moldova, iar Guvernul va întreprinde în continuare măsurile necesare pentru a facilita dezvoltarea acestuia. „Oamenii nu mai au timp să meargă la piață sau la magazin, deja obișnuiesc să facă achizițiile pe platformele online și aici trebuie să aibă grijă cei care produc. Pentru a avea acces la o piață mare trebuie să ai acces la comerțul online”, a declarat Pavel Filip.

Șeful executivului a mai spus că au fost deja făcute o serie de modificări la Legea privind comerțul electronic pentru a o adapta la realitățile și necesitățile existente. De asemenea, dinamizarea sectorului tehnologiilor informaționale este asigurată de prevederile Strategiei naționale „Moldova Digitală 2020” și de cele ale Legii cu privire la Parcurile IT.

De notat, conform datelor Băncii Naționale a Moldovei, la sfârșitul lunii septembrie 2016, băncile raportau 1,46 milioane de carduri bancare valabile. În 2015, aceeași sursă indica 1,29 milioane de carduri bancare. Numărul este în creștere, dar posesorii de card îl folosesc în continuare preponderent pentru extragerile de numerar. Doar în trimestrul III al anului trecut, moldovenii au extras de pe carduri peste 9,3 miliarde de lei. În aceeași perioadă, plățile cu cardul au fost de 796 de milioane de lei.

O problemă semnalată de experți este infrastructura insuficientă a sistemului electronic de plăți electronice. Economistul Dumitru Pântea declara pentru IPN la începutul acestui an că în Chișinău există terminale POS și bancomate, în timp ce în centrele raionale sunt mult mai puține, iar în sate practic lipsesc. Astfel, populația este nevoită să scoată banii de pe card când ajunge la un bancomat.

Forumul dedicat comerțului online este organizat de Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova și SalesZone. Evenimentul reunește peste 400 de antreprenorii și tineri pasionați de domeniul IT.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău