Premierul Filip cere DETALII referitor la cazul activistului român George Simion

  • 06 Februarie 2016 13:26
Premierul Filip cere DETALII referitor la cazul activistului român George Simion

Premierul Pavel Filip a solicitat instituțiilor abilitate informații despre interdicția de intrare pe teritoriul Republicii Moldova a cetățeanului român George Simion.

Liderul Platformei Unioniste Acțiunea 2012 a avut vineri, 5 februarie, interdicție de intrare pe teritoriul Republicii Moldova. George Simion a petrecut noaptea de 5 spre 6 februarie în vamă și a declarat greva foamei, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, premierul a cerut și o analiză referitoare la posibilitatea ca lui George Simion să i se permită accesul pe teritoriul Republicii Moldova până la judecarea pe fond a cauzei sale, în limitele prevăzute de lege pentru astfel de situații. În comunicat se mai menționează că premierul va urmări în continuare evoluția acestui caz.

Platforma Unionistă Acțiunea 2012, al cărei lider este George Simion, a anunțat vineri, 5 februarie, printr-un comunicat transmis Agerpres, că cetățeanul român George Simion are din nou interdicție de intrare în Republica Moldova și că el a aflat despre aceasta abia în vamă.

Ministerul Afacerilor Externe al României(MAE) s-a autosesizat în acest caz. „Ambasada României a solicitat, conform procedurilor diplomatice, clarificări de la autoritățile Republicii Moldova cu privire la această situație. În urma demersurilor realizate, conducerea Biroului Migrație și Azil al Republicii Moldova a precizat că a contestat în justiție decizia din 18 septembrie 2015, dată de Curtea de Apel Chișinău, prin care fusese ridicată interdicția anterioară de intrare în Republica Moldova. Ulterior, Curtea de Apel a Republicii Moldova a decis în favoarea apelului introdus de Biroul Migrație și Azil”, se arată în răspunsul MAE la solicitarea Agerpres.

Potrivit sursei citate, conducerea Biroului a mai precizat că reprezentantul legal al lui George Simion în Republica Moldova a fost informat referitor la aceste aspecte. „Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Republica Moldova, a solicitat instituțiilor abilitate din Republica Moldova să precizeze procedurile legale pe care cetățeanul român va trebui să le parcurgă, în conformitate cu legislația relevantă”, menționează MAE.

Pe data de 13 mai 2015, George Simion a fost declarat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova și i s-a aplicat interdicția de intrare în țară timp de cinci ani. Interdicția a fost ridicată pe 18 septembrie 2015, ca urmare a deciziei Curții de Apel din Chișinău. Atunci instanța a decis că nu există motive pentru ca George Simion să fie declarat persona non-grata.

Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei” protestează astăzi, 6 februarie, la ora 15.00, în fața Biroului Migrație și Azil al Republicii Moldova. Într-un comunicat de presă al Mișcării se arată că aceștia vor protesta „împotriva deciziei abuzive a autorităților de la Chișinău, prin care au interzis, cetățeanului român și european George Simion, intrarea în Republica Moldova”. În același comunicat se arată că cetățeanul George Simion nu ar fi fost anunțat despre faptul că are interdicție în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău