Premierul eston: Trebuie evitată o pace nefavorabilă pentru Ucraina

  • 25 Mai 2022 14:23
Premierul eston: Trebuie evitată o pace nefavorabilă pentru Ucraina

Ucraina trebuie să fie capabilă să negocieze cu Rusia de pe o poziție de forță astfel încât Moscova să nu fie încurajată să adopte alte acțiuni agresive, a afirmat miercuri șefa guvernului eston Kaja Kallas, transmite Reuters.

''Trebuie să evităm o pace nefavorabilă, o pace negociată prost pentru Ucraina ar însemna o pace proastă pentru noi toți'', a spus Kallas într-un discurs la Stockholm, notează Agerpres.

''Este mult mai periculos să cedăm în fața lui Putin decât să îl provocăm. Toate aceste aparente mici concesii făcute agresorului conduc la mari războaie. Am făcut această greșeală deja de trei ori: Georgia, Crimeea și Donbas'', a adăugat ea.

Pe de altă parte, liderii diplomațiilor din Consiliul Statelor de la Marea Baltică au avertizat că războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei va avea ''un impact negativ pe termen lung'' asupra securității regionale.

Miniștrii de externe din Germania, Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Polonia, Estonia, Lituania și Letonia s-au întrunit marți și miercuri la Kristiansand, în sudul Norvegiei, în prezența șefului diplomației UE, Josep Borrell. Rusia nu este reprezentată întrucât s-a retras din această organizație în 17 mai, după ce în 3 martie fusese suspendată.

''Agresiunea rusă este absolut incompatibilă cu modelul de cooperare ce guvernează relațiile internaționale în regiunea Mării Baltice, are un impact negativ pe termen lung asupra securității regionale și este contrară ordinii internaționale bazate pe reguli'', au afirmat reprezentanții celor zece țări participante, într-o declarație comună.

''Relațiile Consiliului cu Rusia și Belarus (țară cu statut de observator, n.red.) vor rămâne întrerupte până când cooperarea va redeveni posibilă în cadrul principiilor fundamentale ale dreptului internațional'', se arată în document.

Țările semnatare și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina, declarându-se pregătite pentru ''un parteneriat pentru cooperare și reconstrucție și pentru deschiderea de anchete internaționale privind crimele de război'', și au subliniat că ''Rusia și complicele său Belarus poartă întreaga responsabilitate pentru război''.

Reuniunile ministeriale ale Consiliul Statelor de la Marea Baltică fuseseră suspendate după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat un război neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei, Moscova susținând că este vorba despre o ''operațiune militară specială de denazificare'' a țării vecine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău