Premierul chinez Li Qiang va participa la summitul G20 din India

  • 04 Septembrie 2023 12:43
Premierul chinez Li Qiang va participa la summitul G20 din India

Premierul chinez Li Qiang va participa la summitul G20 din India weekendul viitor, a transmis luni Ministerul chinez de Externe, potrivit Xinhua și AFP, scrie Agerpres.

„La invitația guvernului indian, premierul Li Qiang va participa la cel de-al 18-lea summit G20 de la New Delhi, în India, în perioada 9-10 septembrie", a precizat o purtătoare de cuvânt a ministerului, Mao Ning, într-un comunicat.

Săptămâna trecută, un oficial al UE a declarat presei la Bruxelles, sub condiția anonimatului, că președintele chinez Xi Jinping nu intenționează să participe la summitul G20.

Președintele american Joe Biden s-a declarat "dezamăgit" de această absență.

Întrebată luni despre acest lucru la un briefing de presă obișnuit, Mao Ning nu a confirmat neparticiparea lui Xi, spunând doar că Li Qiang "va conduce o delegație" în India.

„G20 este un forum important pentru cooperarea economică internațională", a spus purtătoarea de cuvânt.

„Prin participarea la această întâlnire, premierul Li Qiang va transmite gândurile și pozițiile Chinei privind cooperarea în cadrul G20, solicitând G20 să consolideze unitatea și cooperarea și să lucreze împreună pentru a aborda provocările economice și de dezvoltare globale", a adăugat ea, citată de AFP.

Președintele Xi a purtat discuții cu premierul indian Narendra Modi, gazda summitului G20, într-o întâlnire rară față în față la summitul BRICS din Africa de Sud în urmă cu două săptămâni, dar tensiunile rămân ridicate între cele două țări.

India a trimis marți un "protest puternic" Chinei după ce Beijingul a lansat o hartă care revendică terenuri pe care New Delhi pretinde că le deține, inclusiv teritoriul apropiat de locul în care cele două țări vecine s-au confruntat în 2020, conform agenției franceze de presă.

Oficiali UE speră că summitul G20 va fi o oportunitate de a încerca să determine India și China să fie mai dure cu Rusia în ceea ce privește invazia din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău