Premierul Canadei Justin Trudeau se opune prezenței Rusiei la G20

  • 01 Aprilie 2022 16:42
Premierul Canadei Justin Trudeau se opune prezenței Rusiei la G20

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat joi că Rusia nu își are locul la următorul summit G20 deoarece nu poate fi considerată un „partener constructiv”, transmite AFP.

„Nu cred că putem sta cu Rusia la masă", a explicat premierul canadian, precizând că a discutat acest subiect cu șeful statului indonezian, țară care deține președinția G20 anul acesta.

„Nu are sens să avem o discuție despre creșterea economică globală dacă țara responsabilă de o mare parte a tulburărilor se află în jurul mesei", a adăugat prim-ministrul canadian, conform Agerpres.

Decizia aparține G20, un format creat pentru a promova dialogul între vechile puteri industriale ale G7 și giganții economici emergenți precum China, Brazilia și Rusia.

„Este logic ca Vladimir Putin să nu fie (prezent) anul acesta. (În privința unei) expulzări pe termen lung, va trebui să avem o discuție în acest sens", a adăugat premierul Trudeau.

Președintele SUA Joe Biden a cerut săptămâna trecută excluderea Rusiei din G20, după ce Rusia a fost deja exclusă din G8 - devenită acum G7 - după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014.

Indonezia, care deține președinția G20, a declarat că va rămâne „imparțială", în timp ce China a spus deja că președintele Vladimir Putin ar trebui să participe la summitul programat să aibă loc la sfârșitul acestui an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău