Premierul britanic cere NATO o reacție dură la masacrele din Ucraina

  • 04 Aprilie 2022 16:29
Premierul britanic cere NATO o reacție dură la masacrele din Ucraina

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că speră să obțină o reacție dură a NATO la criza din Ucraina, după ce Rusia a fost acuzată de masacrarea civililor, transmite luni dpa, potrivit Agerpres.

Johnson a condamnat deja "atacurile josnice" ale Rusiei împotriva civililor din orașele ucrainene Irpin și Bucea și a promis că "nu vom avea liniște până când nu se face dreptate".

Săptămâna aceasta, prim-ministrul le va fi gazdă la reședința sa londoneză din Downing Street liderilor Poloniei și Germaniei, cu care va discuta despre NATO și despre modalitățile de a sprijini Ucraina în fața agresiunii ruse.

Duminică, Johnson a afirmat că "nicio dezmințire sau dezinformare de la Kremlin" nu pot ascunde că președintele Rusiei, Vladimir Putin, este "disperat", iar "invazia sa este nereușită".

Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că, după retragerea trupelor ruse, pe străzile orașului Bucea și în suburbia Irpin a Kievului au fost găsite cadavrele unor civili, într-o scenă asemănătoare unui "film de groază".

La Bucea, la nord-vest de capitală, soldații ucraineni au tras corpurile neînsuflețite cu cabluri, de la distanță, de teamă că ar putea fi minate.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a comunicat că în localitățile din regiunea kieveană recucerite recent de la ruși au fost găsite 410 de cadavre ale unor civili.

Johnson a declarat că Regatul Unit extinde sancțiunile împotriva Rusiei și sprijinul militar pentru Ucraina, suplimentând totodată ajutoarele umanitare pentru cei de pe teren. El a adăugat că țara sa a fost "în prima linie a sprijinului pentru ancheta Tribunalului Penal Internațional privind atrocitățile comise pe teritoriul ucrainean.

"Ministrul justiției a autorizat un sprijin financiar suplimentar și delegarea unor anchetatori experți", a precizat premierul.

Ceva mai devreme, tot duminică, ministrul de externe Liz Truss apreciase că atacurile "neselective" ale forțelor ruse asupra civililor nevinovați din Irpin și Bucea trebuie anchetate ca crime de război. Ea a promis că Regatul Unit va insista până când cei răspunzători de "atrocitățile" din Ucraina vor fi aduși în fața justiției și a adăugat că Rusia nu va fi lăsată să își acopere implicarea cu ajutorul unor dezinformări cinice".

Serghei Nikiforov, purtător de cuvânt al lui Zelenski, a declarat că autoritățile ucrainene au găsit dovezi ale unor fapte care arată "exact ca niște crime de război", inclusiv cadavre ale unor civili executați și gropi comune.

Ministerul apărării de la Moscova a respins acuzațiile la adresa militarilor ruși privind uciderea civililor la Bucea.

Potrivit ministerului britanic al apărării, forțele ruse, din care fac parte și mercenari, își redirecționează ofensiva din Ucraina către regiunea Donbas, din est. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău