Premierul britanic Boris Johnson avertizează că nu va ezita să acționeze unilateral în ''războiul cârnaților'' cu UE

  • 16 Iunie 2021 17:56
Premierul britanic Boris Johnson avertizează că nu va ezita să acționeze unilateral în ''războiul cârnaților'' cu UE

Premierul britanic Boris Johnson a avertizat că nu va ezita să acționeze unilateral în așa-zisul ''război al cârnaților'' cu Uniunea Europeană, căreia i-a cerut amânarea unor măsuri post-Brexit cu privire la Irlanda de Nord, relatează miercuri AFP, citat de AGERPRES.

"În afară de cazul în care vom vedea progrese în aplicarea protocolului (de Brexit privind Irlanda de Nord), care în opinia mea este total disproporționat în forma actuală, va trebui să luăm măsurile necesare", a declarat Johnson în audierea săptămânală din parlament.

Protocolul nord-irlandez negociat în cadrul acordului de Brexit și intrat în vigoare la 1 ianuarie menține de facto provincia britanică a Irlandei de Nord pe piața unică și în uniunea vamală europeană în ce privește mărfurile, prevăzând controale vamale pentru bunurile care intră în Irlanda de Nord provenind din Marea Britanie, care sunt separate de mare.

Obiectivul este de a evita aplicarea de controale între provincie și Republica Irlanda, în sud, și de a împiedica restabilirea unei așa-zise granițe dure între cele două teritorii, ceea ce ar putea compromite pacea Irlandei de Nord, după trei decenii de violențe.

Controalele care au loc perturbă însă schimburile și îi înfurie pe unioniști, care denunță crearea de facto a unei granițe maritime irlandeze, în interiorul Marii Britanii.

Guvernul britanic este preocupat în special de faptul că în iulie este preconizată intrarea în vigoare a unor reguli ce împiedică între altele expedierea în Irlanda de Nord a produselor din carne refrigerate, cum sunt cârnații englezești.

"Am cerut și sugerat UE că pentru a progresa cel mai bine ar fi să se aprobe o prelungire a perioadei de grație, cel puțin pentru moment", a declarat la rândul său în parlament ministrul pentru Brexit, David Frost. Acest lucru ar putea permite "continuarea discuțiilor actuale și să se încerce găsirea de soluții", a adăugat el.

"Încă mai sper să fie de acord", a adăugat Frost, care a denunțat abordarea "puristă" a europenilor în această problemă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău