Premierul britanic Boris Johnson anunță cele mai mari investiții din ultimii 30 de ani în apărare

  • 19 Noiembrie 2020 18:30
Premierul britanic Boris Johnson anunță cele mai mari investiții din ultimii 30 de ani în apărare

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat joi investiții în apărare de o anvergură fără egal în ultimii 30 de ani, estimând că situația internațională este ''mai periculoasă'' și "mai intens competitivă" decât oricând după războiul rece, informează AFP, potrivit Agerpres.

Aceste cheltuieli reprezintă o creștere cu circa 10% a cheltuielilor alocate apărării din bugetul actual, de circa 40 de miliarde de lire sterline, aproape 45 de miliarde de euro.

Anunțul intervine într-un moment decisiv pentru Regatul Unit, deznodământul negocierilor cu Uniunea Europeană (UE) pentru încheierea unui acord de liber-schimb urmând să fie cunoscut în zilele următoare, în plină pandemie cu noul tip de coronavirus.

Șeful guvernului conservator a anunțat în fața deputaților - prin videoconferință, în condițiile în care a intrat în izolare după ce a fost în contact cu un parlamentar testat pozitiv la COVID-19 - cheltuieli suplimentare de 24,1 miliarde de lire (27 miliarde de euro) în patru ani, în raport cu bugetul anului trecut (38 miliarde de lire, 42,5 miliarde de euro).

Regatul Unit va investi astfel 190 de miliarde de lire (212 miliarde de euro) în apărare în următorii patru ani, adică 2,2% din PIB-ul său, "mai mult ca orice altă țară europeană" și "mai mult ca orice alt aliat din cadrul NATO, exceptând SUA", a spus el.

Drone, securitatea cibernetică, un nou centru consacrat inteligenței artificiale - șeful guvernului britanic a enumerat tehnologiile de vârf asupra cărora lucrează Regatul Unit și a subliniat că proiectele ce vizează marina britanică vor permite "restabilirea poziției Regatului Unit de primă putere navală în Europa".

El a confirmat de asemenea înființarea unui nou comandament spațial pentru a trimite în spațiu "sateliți britanici" și "prima noastră rachetă, din Scoția, în 2022".

Toate aceste proiecte vor permite crearea până la 10.000 de locuri de muncă pe an, a subliniat Boris Johnson.

Acest plan a fost lăudat de unii observatori ca fiind un mesaj adresat viitorului guvern al președintelui american ales Joe Biden.

Liderul opoziției laburiste, Keir Starmer, a aprobat această creștere a cheltuielilor, însă a denunțat absența unei "strategii" și a "clarității", în special privind finanțarea lor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău