Premierii României și Bulgariei au inaugurat un nou punct de frontieră

  • 03 Octombrie 2017 18:12
Premierii României și Bulgariei au inaugurat un nou punct de frontieră

Premierul Boiko Borisov și omologul său român Mihai Tudose au inaugurat noul Punct de Control și Trecere a Frontierei de la Kainargea-Lipnița. „Îți mulțumesc Mihai că ești aici, mulțumesc pentru eforturile mari care au fost depuse pentru deschiderea acestui punct”, i s-a adresat Borisov omologului său român.

El a subliniat că speră ca acesta să nu fie ultimul punct pe care îl inaugurează împreună. Borisov a amintit că vor lua o decizie și cu privire la un nou pod peste Dunăre, informează Rador.

Punctul de frontieră este construit pe un proiect finanțat cu 6 milioane de euro prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria, administrat de București. Partea bulgară a construit un drum de 17 km, care să facă legătura între teritoriul bulgar și localitatea românească Lipnița. Șoseaua bulgărească a avut însă două benzi, iar cea românească  patru, iar din cauza diferenței de gabarit drumul a stat închis o lungă perioadă de timp.

În luna iulie, premierul Boiko Borisov a dezbătut deschiderea punctului de control cu omologul său român, Mihai Tudose, iar la ședința de guvern de săptămâna trecută de la Sofia, Guvernul bulgar a aprobat decizia cu privire la deschiderea PCTF Kainargea-Lipnița, precum și Memorandumul pentru începerea negocierilor pentru un al treilea pod peste Dunăre între Bulgaria și România.Va exista un Punct de Control care va fi deservit împreună de polițiștii de frontieră și vameși bulgari și români.

În conformitate cu Regulamentul Parlamentului European, organele poliției de frontieră bulgare și române urmează să efectueze un control comun la frontierele comune, în cadrul căruia persoanele și mijloacele de transport care trec prin punctele terestre de frontieră urmează să fie oprite o singură dată, în vedere efecturării controlului la intrare și ieșire.

Potrivit Acordului și în conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, tranzitul rutier la frontieră este construit pe teritoriul României, fiind prevăzute dotări pentru verificări de frontieră atât pentru organele de frontieră române, cât și pentru cele bulgare.

După inaugurarea noului PCTF, Borisov și omologul său român Mihai Tudose s-au îndreptat spre Alfatar, de unde cei doi s-au urcat într-un elicopter și au zburat spre ședința comună de guvern de la Evskinograd.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău