PREMIERĂ! Unde a fost descoperit virusul Ebola

  • 08 Mai 2015 12:37
PREMIERĂ! Unde a fost descoperit virusul Ebola

Virusul Ebola a fost descoperit în premieră în ochii unui fost pacient, la două luni după vindecarea sa de infecție, a raportat joi revista New England Journal of Medicine, citată de Agerpres.

Este vorba despre un medic american, dr. Ian Crozier, în vârstă de 43 de ani, care a fost declarat bolnav de Ebola în septembrie 2014 în timp ce lucra pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în Sierra Leone.

El a fost repatriat în SUA pentru a fi tratat la spiralul Emory din Atlanta (Georgia), într-o unitate special echipată și a părăsit spitalul în luna octombrie fără nici o urmă de virus.

Însă două luni mai târziu, el a prezentat o inflamație a ochiului stâng la care presiunea intraoculara era foarte mare, provocându-i inflamarea și probleme grave de vedere.

El a revenit la spitalul Emory unde oftalmologul Steven Yeh i-a prelevat lichid din camera anterioară a ochiului pentru a analiza descoperirea prezenței virusului Ebola. Virusul nu-și manifestase prezența în lacrimile și țesuturile exterioare ale ochiului pacientului.

Prin urmare, pacientul nu prezintă nici un pericol de infecție pentru cei din jur. Doctorul Yeh a afirmat că acest caz arată că supraviețuitorii infecției cu Ebola pot rămâne totuși cu o infecție oculară despre care nu se știe cât timp poate persista.

Virusul i-a provocat acestui pacient, după vindecarea de virusul Ebola, o uveită, adică o inflamație a tunicii vasculare a ochiului, zona cea mai vascularizată din întreg organismul uman, precum și o inflamație a interiorului ochiului.

Pe lângă pierderea semnificativă a vederii, irisul pacientului și-a schimbat culoarea din albastru în verde, la zece zile după declanșarea simptomelor.

După tratamentul intensiv cu diferite medicamente, inclusiv cu corticosteroizi, dr. Crozier a început să-și recupereze vederea pierdută, dar nu este încă restabilit complet. Ochii săi au început, de asemenea, să-și redobândească culoarea inițială.

Cazuri de uveită au fost deja raportate și la supraviețuitorii epidemiilor anterioare de Ebola, care au fost limitate, dar și în rândul persoanelor infectate cu virusul Marburg, apropiat de Ebola, menționează autorii studiului publicat în New England Journal of Medicine, însă astfel de cazuri au fost rare.

În ceea ce privește epidemia actuală, cea mai gravă și mai extinsă de la apariția virusului în 1976, cu 26.593 de cazuri de persoane infectate și peste 11.000 de decese, au fost de asemenea raportate și alte cazuri de probleme oculare de către supraviețuitorii acestei maladii.

Potrivit dr. John Fankhausser, directorul medical al spitalului Elwa din Monrovia (Liberia), durerea cronică, durerile de cap și tulburările oculare au fost problemele fiziologice cel mai frecvent menționate de sutele de supraviețuitori participanți la o reuniune la acest spital.

Aproximativ 40% dintre aceștia au avut dureri și inflamații ale ochilor, iar unii au suferit de uveită, a spus dr. John Fankhausser, citat de New York Times.

Dar proporția pacienților din trecut care au prezentat aceste tulburări rămâne necunoscută, notează autorii studiului. AFP menționează că se știa deja că virusul Ebola poate persista timp de mai multe luni în sperma pacienților după vindecarea infecției.

OMS a mai anunțat joi că numărul de noi cazuri de Ebola din Guineea și Sierra Leone a scăzut săptămâna trecută la cel mai mic de la începutul anului. De asemenea, este de așteptat ca sâmbătă, Liberia, care a înregistrat cel mai mare număr de decese (peste 4700), să declare sfârșitul epidemiei pe teritoriul său.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău