Premieră | Republica Moldova a început importul de gaze în regim revers prin interconectorul transbalcanic
-
02 Decembrie 2022 11:34
Republica Moldova a început importul fizic de gaze naturale în regim revers, proces realizat prin interconectorul transbalcanic.
„Este deocamdată un volum mic. Am făcut aceste importuri pentru a testa ruta de transport, să vedem cum circulă gazul", a declarat pentru Mold-Street.com, Victor Bînzari, directorul general interimar al companiei Energocom.
Un pas concret spre diversificarea rutelor de transportare a gazelor
Totodată, Bînzari a precizat că acesta este un pas concret spre diversificarea rutelor de transportare a gazelor, în contextul amenințărilor Gazprom de a sista livrările de metan în Republica Moldova.
Livrările se fac prin coridorul transbalcanic, în punctul Căușeni de la granița dintre Ucraina și Moldova, dar și în punctul Iași-Ungheni de pe conducta Iași-Chișinău.
Astfel, joi, 4,3 milioane de metri cubi au fost livrați în punctul Căușeni de la granița dintre Ucraina și Moldova, scrie ICIS, citând date publicate de operatorul ucrainean de transport al gazelor GTSOU.
Potrivit ICIS, volumele intră în Moldova la punctul de frontieră de sud Căușeni, ele pot fi compensate cu volumele care intră în Moldova din Ucraina prin punctul de frontieră Grebenynky din nord.
Sergiy Makogon, fostul CEO al GTSOU din Ucraina – care a promovat pentru ideea fluxurilor fizice inverse de-a lungul conductei Trans-Balcanice în urmă cu șase ani – a salutat vestea.
„A fost nevoie de aproape șase ani pentru a debloca rețeaua din regiune și a începe livrările fizice de gaz din direcții alternative”, a spus el pentru ICIS.
De notat că prin interconectorul transbalcanic și Ucraina poate să își diversifice sursele de aprovizionare cu gaze.
Gazprom a lăsat Republica Moldova fără tranzit
Coridorul transbalcanic a funcționat istoric în direcția nord-sud, transportând gaze naturale din Rusia în statele balcanice și Turcia. Până în 2019, anual 18-20 de miliarde de metri cubi de gaze tranzitau Republica Moldova prin acest coridor.
Trei ani în urmă, însă, Gazprom din Rusia a decis să devieze livrările prin noul coridor TurkStream, lăsând Republica Moldova practic fără tranzit de gaze din Rusia spre statele din Balcani, respectiv coridorul transbalcanic a rămas inactiv.
Astfel, de la 1 ianuarie 2020, nici o moleculă de gaz din Rusia nu a tranzitat Moldova pe traseul vechi, care aducea venituri anuale de 50-60 milioane de dolari companiilor Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz, ce fac parte din Moldovagaz.
Primul efect ale acestei conducte a fost majorarea de 8 ori, de la 1 ianuarie 2020, a tarifelor pentru serviciul de transport al gazelor prestat de întreprinderea Moldovatransgaz.