Premieră națională în medicină: O intervenție cu risc major, efectuată la spitalul Timofei Moșneaga. „Medicii au reușit să salveze atât piciorul bolnavului, cât și viața acestuia”

  • 05 Septembrie 2021 19:15
Premieră națională în medicină: O intervenție cu risc major, efectuată la spitalul Timofei Moșneaga. „Medicii au reușit să salveze atât piciorul bolnavului, cât și viața acestuia” Foto: IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”

Chirurgii vasculari ai IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” au realizat o premieră națională în medicină, astfel salvând viața unui pacient. Medicii au reușit să salveze atât piciorul bolnavului, cât și viața acestuia, recurgând la o metodă chirurgicală dificilă, ce presupune efectuarea intervenției într-o zonă greu accesibilă vizual și tehnic și cu un risc enorm în timpul operației.

Potrivit unui comunicat al spitalului ”Timofei Moșneaga” , medicii au luptat de două ori pentru viața acestui bolnav. Bărbatul inițial a fost operat peste hotarele țării, fiind diagnosticat cu o patologie arterială periferică. Acolo, lui i-a fost instalat un bypass femuro-popliteu cu proteză sintetică.

„Revenind acasă, rănile postoperatorii s-au infectat și s-a dezvoltat o infecție paraprotetică. Bolnavul a fost reoperat de această dată la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” , iar medicii au utilizat în loc de proteză, vena proprie a bolnavului, de la piciorul contralateral. După recoltarea probelor lichidului din plăgile postoperatorii și de pe suprafața protezei, s-a identificat agentul patogen cauzal ca fiind unul cu care este foarte dificil de luptat.  Această infecție reprezintă un risc major pentru siguranța și viața bolnavului. La două luni după prima intervenție pacientul a suferit o hemoragie erozivă. Pacientul s-a reinternat în mod urgent în secția Chirurgia Vasculară pentru tratament chirurgical repetat. Pentru a salva membrul inferior al pacientului și a minimaliza riscul de hemoragie repetată din plaga infectată a fost luată decizia de a efectua protezarea extraanatomică transobturatorie ilio-poplitee cu autovenă”, se arată într-un comunicat al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. 

În Republica Moldova până la acest moment nu s-au efectuat astfel de operații, deși au existat pacienți eligibili pentru asta. Aceștia însă au fost abordați diferit, ținând cont de riscul major al operației.

Pacientul a fost externat și se simte bine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
-2,19
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:5,81 m/s
Mon
-3
Tue
-4
Wed
-2
Thu
-3
Fri
-1

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău