Premieră mondială | Prima naștere în captivitate a unui marsupial cuscus indonezian la o grădină zoologică

  • 06 Iunie 2018 14:07
Premieră mondială | Prima naștere în captivitate a unui marsupial cuscus indonezian la o grădină zoologică

Nașterea primului pui de cuscus din Sulawesi, un marsupial indonezian, nu a fost observată în primul moment, îngrijitorii de la grădina zoologică Wroclaw din Polonia dându-și seama după mult timp că ceva se mișcă în marsupialul femelei, relatează AFP.

"Se născuse probabil cu câteva săptămâni înainte, chiar luni, când am văzut că ceva se mișcă în buzunarul mamei și apare apoi o coadă", a declarat telefonic AFP, directorul grădinii zoologice, Radoslaw Ratajszczak.

"Este prima dată când un reprezentant al acestei specii se naște în captivitate", a precizat el.

Marsupialul, care trăiește în insula indoneziană Sulawesi, este amenințat de deforestarea masivă și de braconaj.

Potrivit lui Radoslaw Ratajszczak, puiul de cuscus indonezian are acun 6 luni și se aventurează de multe ori în afara marsupialului mamei. Este însă greu de văzut de aproape, astfel încât îngrijitorii nu i-au putut stabili sexul și nu i-au dat un nume.

Aceste animale marsupiale cu gheare ascuțite și o coada lungă pot fi întâlnite și în padurile tropicale de pe insulele Sunda și arhipelagul Malay și Noua Guinee, Insulele Solomon și în nord-estul continentului australian.

Se hrănesc de obicei cu insecte, reptile și păsări mici. Deși aceste animale sunt carnivore, dieta lor principala este constituită din frunze și fructe. Există 13 specii de cuscus, cea mai mare ca dimensiune fiind cuscus pătat (Spilocuscus maculatus).

Cuscusul din Sulawesi (Ailurops ursinus) figurează ca specie "vulnerabilă" pe lista roșie a Uniunii internaționale pentru conservarea naturii (IUCN). Populația sa riscă să scadă cu 30% în deceniile următoare, deoarece este adesea vânat pentru carnea sa gustoasă.

Șase exemplare de cuscus trăiesc în captivitate în Europa: trei la Wroclaw, o pereche la grădina zoologică Usti nad Labem din Cehia și un mascul la o altă grădină zoologică din Belgia.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău