Premieră la Parada Națională de Ziua României: un sistem de rachete sol-aer Patriot

  • 28 Noiembrie 2018 20:05
Premieră la Parada Națională de Ziua României: un sistem de rachete sol-aer Patriot

Un sistem de rachete sol-aer Patriot va fi prezentat în premieră la Parada Națională organizată de Ziua Națională a României, de 1 Decembrie, la Arcul de Triumf.

După conferința finală de planificare a Paradei Naționale, desfășurată astăzi la Statul Major al Apărării al României, au fost integrate și ultimele vehicule și detașamente. Spre deosebire de cele 3 repetiții desfășurate până acum, inclusiv una la Arcul de Triumf, se adaugă în blocurile de paradă platforma Patriot, sistem ce va fi achiziționat de Armata României. Va fparticipa la paradă și un detașament de rezerviști voluntari care va defila în premieră alături de trupele regulate ale Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne de la București.

Comandantul Paradei Naționale, generalul-locotenent Adrian Tonea, prim-locțiitor al șefului Statului Major al Apărării, a declarat pentru Radio România Actualități, că în acest an blocurile de paradă vor fi conduse chiar de comandanții de mari unități. Astfel, îi vom putea vedea în fruntea detașamentelor pe locțiitorul șefului SMAp pentru operații și instrucție, generalul de flotilă aeriană Vasile Toader, comandantul Diviziei NATO de la București, generalul de brigadă Daniel Petrescu dar și pe comandantul flotei, contraamiralul Daniel Căpățînă și generalul de brigadă Dorin Ioniță care va defila călare cu uniformă de cavalerie identică cu cea a trupelor românești din 1918. 

Mașinile de luptă ale infanteriei Piranha 5. Un alt element de noutate îl reprezintă un sistem de rachete sol-aer Patriot din dotarea forțelor armate americane dislocate în Europa. Alte elemente de noutate îl reprezintă detașamentele în ținută specifice epocii, uniformele fiind croite păstrând autenticitatea detaliilor și aspectul general al uniformelor din acea vreme. Vorbim, de asemenea, de un detașament de rezerviști voluntari care vor defila în premieră la o paradă militară națională. Un alt element de noutate îl reprezintă un detașament al forțelor armate americane de la Baza 99 Aeriană Deveselu. 

După conferința dedicată Paradei Naționale, Statul Major al Apărării a decis organizarea repetiției generale de la Arcul de Triumf vineri, 30 noiembrie, de la ora 10. 

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău