Premieră istorică. Mai multă electricitate din surse regenerabile produsă în UE decât din combustibili fosili

  • 25 Ianuarie 2021 11:12
Premieră istorică. Mai multă electricitate din surse regenerabile produsă în UE decât din combustibili fosili

Energia din surse regenerabile a fost anul trecut principala sursă de producție de electricitate în Europa, depășind combustibilii fosili. Este pentru prima dată în istorie când se întâmplă acest lucru, relatează Bloomberg, citată de Agerpres.

2020 a fost anul în care restricțiile impuse în contextul pandemiei au afectat cererea de energie pe continent, însă cea mai importantă scădere s-a înregistrat în cazul energiei produse din combustibili fosili, care este mai scumpă. Acest lucru a ajutat sursele regenerabile să ocupe cea mai mare pondere în producția de electricitate a Uniunii Europene, o parte care va continua să crească pe măsură ce blocul comunitar se îndreaptă spre atingerea obiectivelor de mediu.

Însă cel mai probabil creșterea va fi abruptă. Europa trebuie să dubleze ponderea electricității produse din surse regenerabile până la finele deceniului pentru a-și putea atinge ținta vizând reducerea emisiilor cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990.

Potrivit datelor publicate săptămâna trecută de organizațiile Ember și Agora Energiewende, sursele regenerabile au produs 38% din electricitatea din UE în 2020, în creștere față de 34% în 2019. Această creștere a fost suficientă pentru a devansa, pentru prima dată, electricitatea produsă din combustibili fosili, care anul trecut a căzut la 37%.

La începutul unui deceniu de acțiune globală pentru climă, este interesant că Europa a ajuns la acest punct de cotitură cu privire la energia verde. Creșterea rapidă a energiei eoliene și fotovoltaice a forțat cărbunele să intre pe o pantă descendentă și acesta este doar începutul”, a spus analistul Ember și principalul autor al raportului, Dave Jones.

Datele arată că producția de electricitate realizată de centralele eoliene și fotovoltaice a crescut cu aproape 10% comparativ cu 2019. În schimb, producția de electricitate pe bază de cărbune a scăzut cu 20%, fiind la aproape jumătate față de nivelul la care era în urmă cu cinci ani. Producția de electricitate pe bază de gaze naturale a scăzut și ea, cu 4%, dar este în continuare cu aproximativ 12% peste media din ultimii 10 ani.

Tranziția de la cărbune a redus „intensitatea carbonului”, cantitatea de gaze cu efect de seră în sectorul energetic din Europa, cu 29% în ultimii cinci ani. Acest proces ar putea să se accelereze pe măsură ce UE își va extinde eforturile de decarbonizare și înlocuiește gazele cu energia regenerabilă.

Intensitatea carbonului ar fi putut fi chiar mai mică dacă nu ar fi avut loc un declin al sectorului energiei nucleare din blocul comunitar. Producția de electricitate a centralelor nucleare a scăzut cu 10% în 2020, cel mai mare declin din ultimii 30 de ani. Mai multe centrale nucleare din Franța și Belgia au suferit întreruperi în 2020 și o serie de centrale nucleare au fost închise în Germania și Suedia. Producția de electricitate realizată în centralele nucleare va continua să scadă pe măsură ce unele țări vor închide centralele mai vechi.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
15,43
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:7,6 m/s
Mon
14
Tue
13
Wed
15
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău