Premieră în Italia. Serviciile de Informații vor fi conduse de o femeie

  • 13 Mai 2021 11:05
Premieră în Italia. Serviciile de Informații vor fi conduse de o femeie

Premierul Mario Draghi a numit-o miercuri la conducerea serviciilor secrete pe Elisabetta Belloni, diplomat de carieră, prima femeie care ocupă această poziție în Italia, informează AFP.

Mario Draghi a ales-o pe ambasadoarea Elisabetta Belloni pentru a conduce Departamentul Informațiilor pentru Securitate (DIS), post ocupat anterior de generalul Gennaro Vecchione, transmite Agerpres.

DIS, care raportează direct conducerii guvernului, este responsabil în special de supravegherea activităților Agenției Informații și Siguranță Externă (AISE) și ale Agenției Informații și Securitate Internă (AISI).

Elisabetta Belloni a ocupat pe parcursul carierei sale numeroase funcții în cadrul ministerului italian al afacerilor externe, devenind cunoscută publicului în perioada 2004 - 2008, când s-a aflat la conducerea Unității pentru situații de criză, însărcinată cu operațiuni ce implicau italieni luați ostatici, răniți sau uciși în străinătate, în atacuri sau în dezastre naturale.

Născută la 1 septembrie 1958 la Roma, Elisabetta Belloni a absolvit Universitatea Luiss din Roma.

A intrat în diplomație în 1985, a participat la reprezentarea italiană pe lângă organizațiile internaționale din Viena și apoi la ambasada italiană din Bratislava. A ocupat diferite funcții în cadrul ministerului, iar în 2016 a fost numită secretar general, cel mai înalt post pentru un diplomat de carieră. A fost prima femeie numită în acest post la vremea respectivă, la fel cum a fost când a fost numită șefă a Unității pentru situații de criză a ministerului.

În 2018, numele său a fost vehiculat în presa italiană ca posibil premier al unui eventual guvern de tehnocrați, într-un moment în care partidele politice nu reușeau să ajungă la un acord după alegeri.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău