Premieră în domeniul cercetării medicale în România

  • 27 Octombrie 2019 09:15
Premieră în domeniul cercetării medicale în România

Pacienții care suferă de leucemie limfatică acută cu limfocite B în fază avansată ar putea avea acces, de anul viitor, la o terapie revoluționară, o premieră în domeniul cercetării medicale în România.

Colectivul de cercetători de la OncoGen Timișoara, unitate medicală publică, a reușit să pună la punct o tehnologie care are rezultate foarte bune în tratarea acestei boli.

Profesor doctor Virgil Păunescu, coordonatorul proiectului, spune că rezultatele obținute până acum în România permit trecerea în faza următoare, și anume producerea celulelor imune modificate genetic, în vederea tratamentului pacienților care nu mai au nicio șansă terapeutică.

Virgil Păunescu: Suntem probabil singurul centru din țară, în mod evident, dar și din partea asta de Europă care a pus la punct această tehnologie și care, cu un pic de ajutor, la anul ar putea să o pună și la dispoziția pacienților din România, pacienți suferinzi de cele câteva leucemii pentru care această terapie are indicații, pacienți care, în momentul de față, dacă nu răspund la tratament, nu au nicio șansă de supraviețuire, pentru că tratamentul teoretic disponibil în Statele Unite este între 500 și 800.000 de dolari, iar în Uniunea Europeană începe de la 350.000 de euro, fără complicații și spitalizare. Deci, practic, este inaccesibil.

Proiectul se derulează în colaborare cu Universitatea Tehnică din Dresda și Universitatea Goethe din Frankfurt și are un buget de două milioane de euro.

Sursa: RRA

     
 


 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău