Premieră în Berlin. Capitala germană va avea pentru prima dată o femeie ca primar ales

  • 27 Septembrie 2021 09:58
Premieră în Berlin. Capitala germană va avea pentru prima dată o femeie ca primar ales

Franziska Giffey, fost ministru pentru familie, vârstnici și tineret în guvernul Merkel, este pe cale să devină prima femeie aleasă primar în Berlin, după ce Partidul Social Democrat (SPD) a câștigat alegerile regionale din capitala germană.

Partidul Social Democrat (SPD) a câștigat alegerile regionale din capitala germană Berlin, oraș-land care are propriul parlament, informează luni dpa, citată de Agerpres.

SPD și candidata sa nr. 1 Franziska Giffey au obținut 21,4% din voturi la scrutinul de duminică, a precizat comisia electorală, după numărarea tuturor buletinelor.

Pe locul doi sunt Verzii, cu 18,9%, iar conservatorii din CDU (Uniunea Creștin Democrată) a cancelarului în exercițiu Angela Merkel au obținut 18,1%. Au mai trecut pragul Die Linke (Stânga), cu 14%, Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) cu 8% și Partidul Liberal Democrat (FDP, pro-afaceri) cu 7,1%.

Franziska Giffey, în vârstă de 43 de ani, fost ministru pentru familie, vârstnici și tineret în guvernul Merkel, este pe cale să devină prima femeie aleasă primar în Berlin. Orașul care azi are 3,7 milioane de locuitori a mai fost condus de o femeie pentru o scurtă perioadă de timp, social-democrata Louise Schroeder, dar ca primar interimar, între 1947 și 1948.

În momentul de față, Berlinul este condus de un guvern de coaliție în frunte cu SPD, împreună cu Stânga și Verzii. În urma alegerilor de duminică, orașul va fi în continuare guvernat tot de o coaliție, dar opțiunile încă nu sunt clare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:3,09 m/s
Sun
26
Mon
27
Tue
28
Wed
28
Thu
27
Arhivă Radio Chișinău