Premier Energy deconectează de la energia electrică două blocuri de consum al S.A. „Apă-Canal Chișinău”. Aprovizionarea cu apă a municipiului nu va fi sistată

  • 02 Februarie 2023 10:44
Premier Energy deconectează de la energia electrică două blocuri de consum al S.A. „Apă-Canal Chișinău”. Aprovizionarea cu apă a municipiului nu va fi sistată

Reieșind din faptul că situația privind stingerea datoriei pentru energia electrică consumată la locurile de consum aflate în gestiunea SA „Apă-Canal Chișinău” nu a suferit schimbări esențiale în sensul soluționării ei și nu au fost propuse soluții reale de plată, compania ÎCS „Premier Energy” a notificat furnizorul de apă despre faptul că se vede nevoită să recurgă pe 2 februarie, la dreptul său legal de a deconecta instalațiile de utilizare a energiei electrice, pentru a nu admite creșterea în continuare a datoriei, se arată în comunicatul instituției, transmite Radio Chișinău.

- Precizăm că la ziua de azi aceasta constituie suma de 68,6 milioane de lei, ce include și facturi cu termenul de plată expirat, neachitate încă din luna noiembrie, 2022.

Dat fiind faptul, că achitările efectuate în ultima perioadă de către SA „Apă-Canal Chișinău” nu acoperă în totalitate nici consumul zilnic de energie electrică, se conturează o perspectivă negativă de creștere esențială a datoriei totale, odată cu emiterea facturilor în luna februarie.

- Premier Energy precizează că ambele locuri de consum al energiei electrice preconizate a fi deconectate astăzi vizează doar blocul administrativ al SA „Apă-Canal Chișinău”, nefiind afectat în niciun mod procesul tehnologic de funcționare a sistemelor de apeduct, canalizare și furnizare a agentului termic.

Purtătorul de cuvânt al Premier Energy, Vasile Gribincea, a confirmat informația privind deconectarea energiei electrice în blocul administrativ al S.A. «Apă-Canal Chișinău», în urma unei notificări venite la adresa companiei vizate, ca urmare a neprezentării unor măsuri eficiente de natură să conducă la stingerea datoriei.

„Deconectările au fost operate deja și vizează blocul administrativ al acestei întreprinderi, care nu are nici o legătură cu blocurile de consum conectate la procesul tehnologic de furnizare a apei potabile în Chișinău, de funcționare a canalizației și de livrare a agentului termic”, a spus Vasile Gribincea.

Totodată, Premier Energy își exprimă speranța că furnizorul de apă, care a fost notificat despre deconectare, va găsi în termene cât mai restrânse soluții eficiente pentru stingerea datoriei și achitarea integrală și la timp a facturilor curente.

În cadrul Ședinței Consiliului Municipal primarul Ion Ceban a dat vina pe Guvern pentru deconectarea de la energia electrică a furnizorului de apă din mun. Chișinău.

„«Apă-Canal Chișinău» este deconectat de la energia electrică. În cel mult șase – șapte ore sistemul de aprovizionare cu apă va avea de suferit enorm. Noi am avut discuții ieri seara și o să avem astăzi discuții pe parcursul zilei ca să căutăm o soluție” , a spus Ivan Ceban.

Pe 26 ianuarie, Premier Energy a anunțat că unele sedii ale societății Apă-Canal Chișinău riscă să rămână fără curent electric, din cauza datoriilor la energie. Ulterior, termenul de achitare a plăților restante pentru a evita deconectarea a fost prelungit până la 1 februarie. Datoria furnizorului de apă pentru consumul de curent electric nu a fost stinsă până acum.

Pe 26 ianuarie, distribuitorul Premier Energy a anunțat că mai multe sedii ale societății Apă-Canal Chișinău riscă să rămână fără curent electric, din cauza datoriilor la energie. 

Datoria „Apă-Canal Chișinău” constituia deja peste 73 de milioane de lei. Premier Energy susține că „a tratat cu respect și înțelegere rezonabilă situația financiară dificilă” a SA „Apă-Canal Chișinău”, care nu a realizat acțiuni concrete îndreptate spre soluționarea situației create, datoria furnizorului de apă continuând să crească cu fiecare zi”.

Ulterior, Premier Energy a decis amânarea până la data de 1 februarie a deconectării notificate a instalațiilor de alimentare cu energie electrică ale SA „Apă-Canal Chișinău”.

Amintim că factura pentru serviciile de apă și canalizare pentru consumatorii din Chișinău au crescut cu 40%, la peste 15 lei, deși primarul Ion Ceban a cerut un tarif de aproximativ 24 de lei pentru un metru cub de apă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău