Prelegeri în grădinițele din Chișinău, de Ziua Mondială a Rinichiului

  • 09 Martie 2016 14:39
Prelegeri în grădinițele din Chișinău, de Ziua Mondială a Rinichiului

De Ziua Mondială a Rinichiului, specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică vor organiza prelegeri în grădinițele din capitală.

În acest an, Ziua Mondială a Rinichiului are sloganul „Bolile de rinichi și copiii. Acționați imediat pentru a putea fi prevenite”. Cu această ocazie o serie de acțiuni vor fi organizate în Chișinău de către Centrul municipal de Sănătate Publică. Medicul Ana Antoci,în cadrul secției Promovarea Sănătății.

În Republica Moldova, incidența totală prin bolile aparatului genito-urinar a constituit în anul 2014 – 202 cazuri la 10 mii de locuitori, inclusiv la copiii sub 18 ani – 101 cazuri la 10 mii de locuitori. În municipiul Chișinău peste 60 de mii de persoane sufereau de boli renale, dintre care jumătate sunt copii.
Datele CNSP arată că malformațiile congenitale și bolile ereditare sunt principalele cauze de insuficiență renală la copiii de până la vârsta de 4 ani. La cei cu vârstele de 5 – 14 ani, cel mai frecvent insuficiența renală este cauzată de bolile ereditare, sindromul nefrotic și bolile sistemice. La cei cu vârstele între 15 – 19 ani, principala cauză de insuficiență renală o reprezintă bolile ce afectează glomerulele rinichiului.

La nivel mondial, bolile de rinichi afectează buna funcționare a acestui organ la milioane de oameni, 1 din 10 suferă de o afecțiune a rinichilor și milioane de oameni mor anual ca urmare a complicațiilor provocate de ele.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău