Pregătiri pentru marcarea Centenarului Marii Uniri

  • 14 Decembrie 2016 16:08
Pregătiri pentru marcarea Centenarului Marii Uniri

Ministerul Culturii din Republica Moldova și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH) au pregătit un program multianual comun pentru marcarea Centenarului Marii Uniri. Detalii despre proiectele care s-au desfășurat în parteneriat între cele două instituții, dar și despre acțiunile viitoare, au fost discutate marți, la București, de Nicolae Brînzea, directorul general adjunct IEH, și Igor Șarov, viceministru al Culturii de la Chișinău.

În cadrul întrevederii au fost stabilite direcțiile de lucru din programul bilateral „Spațiul cultural comun România – Republica Moldova” pentru anul 2017 și proiectele care vor marca Centenarul Marii Uniri. De asemenea, s-a discutat și despre amploarea evenimentelor derulate în comun din anul 2014 și până în prezent, de când între cele două instituții a fost semnat un acord de parteneriat, se menționează într-un comunicat emis de IEH, citat de infoprut.ro.

„Între Institutul <<Eudoxiu Hurmuzachi>> pentru românii de pretutindeni si Ministerul Culturii din Republica Moldova există un parteneriat care durează de trei ani. În toată această perioadă au fost proiecte de substanță, care au avut impact asupra comunității noastre. A fost pus mult suflet și de o parte și de cealaltă a baricadei în realizarea proiectelor comune” a afirmat viceministrul Igor Șarov.

„Ne bucurăm că, prin intermediul proiectelor derulate, am reușit să punem bazele unui spațiu cultural comun, având în vedere specificul asemănător al celor două state. Anul 2016 a fost unul benefic cu evenimente majore. Consider că este important să existe continuitate, iar programele și proiectele începute să beneficieze de sprijin instituțional. De asemenea, este esențial să punem suflet în tot ceea ce facem pentru ca spiritul, valorile și tradițiile românești să nu fie uitate.” a declarat directorul general adjunct al IEH, Nicolae Brînzea.

În 2017, în baza programului comun convenit vor fi derulate o serie de proiecte menite să evidențieze spațiul cultural comun România – Republica Moldova, și care se vor desfășura pe trei direcții de acțiune prioritară: educațională, culturală și spirituală: „Zilele muzeografilor –Memorie, conștiință, istorie, ediția a II-a”, „Convergențe culturale – Tabără de istorie, cultură și civilizație românească, ediția a IV-a”, Conferința „Spațiul cultural comun România – Republica Moldova”, Salonul de Carte Bookfest Chișinău, ediția a II-a, Conferința „Latinitate – romanitate – românitate”, „Tabere de spiritualitate și cultură românească 2017”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:2,57 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău