UPDATE | Noi precizări ale Primăriei Chișinău referitor la demolarea Hotelului „Național”

  • 20 Mai 2022 16:30
UPDATE | Noi precizări ale Primăriei Chișinău referitor la demolarea Hotelului „Național”

Primăria municipiului Chișinău informează că în prezent specialiștii din cadrul municipalității elaborează dispoziția de revocare a autorizației de desființare a clădirii, ca urmare a încălcărilor depistate la fața locului. Astfel, ieșind în teren, specialiștii din cadrul Direcției generale arhitectură și relații funciare și ai Direcției transport public și căi de comunicație au depistat mai multe nereguli, inclusiv ce ține de amplasarea gardului pe drumul public și stoparea circulației rutiere, fără a avea vreun temei juridic. „Pentru aceste lucrări, dar și pentru sistarea circulației pe partea carosabilului, nu a fost emisă o dispoziție de către Primărie. În lipsa unei astfel de dispoziție, poliția trebuia să se implice imediat pentru a stopa încălcările comise. Agenția de Supraveghere Tehnică urmează să verifice declarația de începere a lucrărilor și faptul dacă antreprenorul general deține proiect de execuție a lucrărilor de demolare coordonat în modul stabilit de legislație. În ceea ce privește revendicarea dreptului de proprietate asupra clădirii, Agenția Proprietății Publice, ar trebui să facă lumină în acest caz și să întreprindă măsurile de apărare a interesului Statului. Solicităm organelor de stat să intervină imediat la demontarea și evacuarea gardului”, se arată într-un comunicat la Primăriei.

Știrea inițială: 

Primăria Chișinău vine cu unele precizări în urma apariției în spațiul public a informațiilor privind faptul că Hotelul „Național" au loc pregătiri pentru demolarea edificiului.

„Autorizația de desființare a clădirii a fost emisă la data de 04.06.2021, cu termenul de executare a lucrărilor de 12 luni, respectiv termenul de începere a lucrărilor de 6 luni. Termenul de începere a lucrărilor decurge din data emiterii autorizației de desființare. Iar termenul de execuție a lucrărilor este stabilit de 12 luni din data notificării începerii lucrărilor de către beneficiar.  Totodată, termenul autorizației nu a fost prelungit și alte acte permisive nu au fost emise, inclusiv de instalare a gardului de împrejmuire. Responsabilii se deplasează în teren pentru verifica starea de lucruri”, se arată în comunicatul Primăriei. 

Cu o reacție la această situație a venit și fostul viceprimar al Capitalei Victor Chironda. Încă prin decembrie, dna Dogotaru ( arhitecta șefă a mun. Chișinău, Svetlana Dogotaru - n.r.) spunea că autorizația de desființare emisă în 2021 nu mai este valabilă. Acum o săptămână am fost invitat la CNA să depun mărturii cu referire la emiterea ilegală a autorizației de desființare, pe procesul penal deschis în baza plângerii depuse de Sergiu Tofilat. Agenția Proprietății Publice anunța că va revizui situația privind concesionarea hotelului. PUD-ul început în 2020 așa și nu a fost finalizat și nu a fost aprobat de CMC. Și cu toate acestea, băieții se apucă de demolat. Repejor, cât nu a fost numit noul șef al Procuraturii Anticorupție. Se pare că între timp, au mai fost emise ceva autorizații, s-au mai făcut ceva înțelegeri. Încă o proprietate a statului ”valorificată” cu succes”, a menționat Victor Chironda. 

În spațiul public au apărut imagini cu lucrări de îngrădire și de marcare a zonei de siguranță în jurul clădirii Hotelului „Național”. Amintim că arhitecta șefă a mun. Chișinău, Svetlana Dogotaru împreună cu viceprimarul Ilie Ceban sunt cei care au pregătit și semnat proiectul de desființare a hotelului Național.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău