Precizările deputaților PAS referitor la poriectul de modificare a Legii privind SIS

  • 19 Iunie 2019 11:42
Precizările deputaților PAS referitor la poriectul de modificare a Legii privind SIS

Deputații din cadrul fracțiunii parlamentare a Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Dumitru Alaiba și Sergiu Livinenco, au venit cu precizări referitor la modificările Legii privind Serviciul Informațional de Securitate (SIS), adoptate ieri în prima lectură.

Astfel, Dumitru Alaiba a menționat pe Facebook că decapitarea SIS era o chestie de urgență, „pentru că în fruntea instituției era un element oligarhic”. „Asta trebuia făcut. Asta am făcut în prima zi, imediat după votarea guvernului. Noul director la SIS va fi agreat între președinție și majoritatea parlamentară. Așa e în România, de exemplu. Așa e democratic. Checks and balances se numește. Nimeni nu are putere absolută și toți se consultă pentru a avea o soluție acceptabilă. Așa e în democrație. Președinția nu va înainta pe cineva, care nu va fi acceptat de noi, și invers, noi nu vom insista pe cineva inacceptabil de partea cealaltă. Pentru o instituție ca SIS așa format este ok, cred. Nici eu, nici colegii mei nu vor vota pentru un șef la SIS cu o imagine dubioasă, oricât de ”eficient” nu ar pare. Astea sunt criteriile aplicate fostului șef la SIS, votat de Partidul Democrat”, a comentat Dumitru Alaiba.

Și deputatul Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, aduce exemplul țărilor UE, inclusiv România privind modalitatea de numire a șefului structurii de securitate a statului.

„De exemplu, potrivit art.23 din Legea nr.14/1992 privind organizarea și funcționarea SRI, ”Serviciul Roman de Informații este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaților și Senat în ședință comună, la propunerea Președintelui României, în urma audierii celui propus de catre comisia însarcinată să exercite controlul parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații, care va prezenta un raport în fata celor doua Camere ale Parlamentului”. Prin urmare, nu este vorba de nicio subordonare a SIS-ului către Președintele RM.  SIS-ul, așa cum se practică în marea majoritate a statelor UE, se va afla sub control parlamentar”, a explicat Sergiu Litvinenco.

Amintim că Parlamentul a aprobat ieri, în prima lectură, un proiect de lege prin care îi sunt acordate mai multe mecanisme de control președintelui țării asupra Serviciului de Informații și Securitate. Potrivit inițiativei, directorul SIS va fi numit de Parlament la propunerea președintelui Republicii Moldova, așa cum a fost și până la sfârșitul anului 2016.

Proiectul a fost criticat de deputații Partidului Democrat, făcând referire la suspiciuni privind faptul că Igor Dodon ar fi controlat de servicii secrete de peste hotare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău