Precizările CNAS referitoare la contribuțiile sociale de stat după trecerea la activitate independentă

  • 14 Iulie 2023 10:09
Precizările CNAS referitoare la contribuțiile sociale de stat după trecerea la activitate independentă

Pentru persoanele fizice care desfășoară activități independente, luate la evidență în calitate de plătitor de contribuții până la data de 1 iulie, contribuția de asigurări sociale calculată pentru perioada 1-31 iulie va constitui 1 225 de lei. Totodată, pentru persoanele care au fost luate la evidență în calitate de plătitor de contribuții pe parcursul lunii iulie 2023, contribuția de asigurări sociale va fi calculată de la data luării la evidență, transmite IPN.

Casa Națională de Asigurări Sociale precizează că persoanele fizice care desfășoară activități independente nu trebuie să se prezinte la subdiviziunile teritoriale pentru a fi luate la evidență în calitate de plătitor de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat. Acest lucru se face în baza informației furnizate de Serviciul Fiscal de Stat prin platforma de interoperabilitate MConnect. Astfel, după înregistrarea la SFS și primirea Confirmării, CNAS v-a efectua înregistrarea acestor persoane în sistemul de evidență al autorității.

Potrivit modificărilor legislative, pentru perioadele de la 1 iulie 2023, calculul contribuției de asigurări sociale pentru persoanele fizice care desfășoară activități independente se va face lunar de către CNAS, până la data de 25 a lunii următoare lunii de gestiune. Astfel, primul calcul a contribuțiilor de asigurări sociale de stat va fi efectuat pentru luna iulie până la data de 25 august.

Pentru perioadele începând cu 1 iulie 2023, persoana fizică care desfășoară activități independente nu are obligația de a prezenta Darea de seamă privind calcularea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii și evidența nominală a asiguraților în sistemul public de asigurări sociale (Forma CAS18-AN).

Persoanele fizice care desfășoară activități independente în anul 2023 luate la evidență în calitate de plătitor de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat până a data de 1 iulie 2023, precum și în perioada 1 ianuarie 2023- 30 iunie 2023, au obligația de a declara contribuțiile de asigurări sociale prin prezentarea Dării de seamă (Forma CAS18-AN) până pe 25 iulie 2023. Se exceptează de la prezentare persoanele fizice de vârstă pensionară, persoanele cu dezabilități și persoanele angajate.

Potrivit reglementărilor legale, persoane fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor au obligația să achite lunar contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii în mărime de 1/12 din taxa fixă anuală, care în 2023 constituie 1225 de lei, până la data de 25 al lunii următoare lunii de gestiune. Reglementarea menționată este valabilă pe întreg anul 2023.

Persoanele prenotate achită contribuțiile de asigurări sociale de stat la bugetul asigurărilor sociale de stat la clasificația economică „121310 - Contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii, virate de persoanele fizice ce își desfășoară activitate pe cont propriu” la codul IBAN - MD26TRGAAB12131001000000.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:7,2 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău