Precizările CEC referitoare la autorizarea sondajelor de opnie și a exit-poll-urilor

  • 07 Martie 14:57
Precizările CEC referitoare la autorizarea sondajelor de opnie și a exit-poll-urilor

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că, în perioada electorală, persoanele juridice de cercetare/sondare și/sau asociațiile obștești de profil înregistrate în Republica Moldova pot realiza sondaje de opinie și exit-poll-uri dacă au obținut o autorizare din partea autorității electorale, precizează un comunicat al CEC.

Conform prevederilor legale, în cazul alegerilor locale noi, aceste norme se aplică doar pe teritoriul circumscripțiilor în care acestea au loc. 

În acest fel, cererile de solicitare a autorizării sondajelor, exit-poll-urilor și de înregistrare a operatorilor de interviu pot fi depuse până la data de 9 și, respectiv, 12 mai 2024.

În ziua alegerilor, 19 mai 2024, până la ora 21:00, se interzice publicarea rezultatelor oricăror sondaje de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor. După ora 21:00 pot fi făcute publice doar rezultatele exit-pollurilor, after pollurilor și rezultatele sondajelor de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor care au fost prezentate publicului până în ziua alegerilor.

Sondajele autorizate de către CEC vor fi plasate pe pagina web oficială a Comisiei www.cec.md, rubrica „Alegeri locale noi 19.05.2024”.

Amintim că, pe data de 19 mai 2024, vor avea loc alegeri locale noi pentru o nouă componență a consiliilor locale în localitățile Cairaclia, raionul Taraclia, Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, dar și pentru alegerea primarului în comuna Tîrnova, raionul Dondușeni, orașul Bucovăț, raionul Strășeni, satul Sagaidac, raionul Cimișlia și comuna Hănăsenii Noi, raionul Leova.

Alegeri parțiale vor fi desfășurate în comuna Cealîc, raionul Taraclia pentru o nouă componență a consiliului local, dar și pentru alegerea primarului în localitățile Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
21
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău