Precizările autorităților privind trecerea la ora de vară și discuțiile la acest subiect în cadrul UE
-
25 Martie 2019 16:12
Până în luna aprilie 2019, fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să comunice dacă intenționează să aplice în mod permanent ora de vară.
Republica Moldova va adopta aceeași poziție ca și țările din Uniunea Europeană. Acest lucru este specificat într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, citat de IPN.
Potrivit MEI, în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU și concomitent cu statele membre ale Uniunii Europene, pe 31 martie 2019, ultima duminică a lunii martie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova va avea loc trecerea la ora de vară – cu o oră înainte. Astfel, ora 02.00 va deveni 03.00.
Potențial aceasta va fi ultima schimbare obligatorie a ceasului. Țările care vor dori să treacă permanent la ora de iarnă vor putea face acest lucru pe 27 octombrie 2019.
În 2018, Comisia Europeană o organizat o consultare publică, la care 84% dintre europeni au răspuns în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei.
Conform proiectului de rezoluție al Parlamentului European, examinat în această săptămână, țările europene care decid să mențină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Pe de altă parte, țările care preferă să rămână la ora standard sau de iarnă își vor putea schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.