Precizări referitoare la serviciile paliative acoperite de asigurarea medicală obligatorie

  • 14 Aprilie 2023 15:28
Precizări referitoare la serviciile paliative acoperite de asigurarea medicală obligatorie

Compania Națională de Asigurări în Medicină dezminte informațiile apărute în mediul online precum că accesul populației la serviciile paliative specializate la domiciliu ar fi limitat prin stabilirea la început de an a unui număr anumit de vizite și orice solicitare care depășește numărul indicat în contractul semnat cu prestatorul nu este achitată, transmite CNAM.

În conformitate cu Hotărârea nr. 1387/2007 a Guvernului cu privire la aprobarea Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, Ministerul Sănătății și CNAM stabilesc anual necesitățile populației în servicii medicale, raportate la capacitățile sistemului de sănătate, în limita mijloacelor fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM).

Pentru ca persoanele cu boli cronice incurabile care necesită îngrijiri corespunzătoare să aibă acces sporit la servicii paliative, oferite atât în condiții de domiciliu, cât și de staționar, începând cu anul 2022, aceste servicii sunt finanțate în cadrul unei secțiuni distincte a Programului unic al AOAM - „Îngrijiri paliative”.

Astfel, serviciile respective sunt oferite în condiții de staționar de spitalele raionale, municipale și republicane, precum și de prestatori privați. Totodată, CNAM are încheiate contracte cu opt prestatori pentru acordarea în anul curent a serviciilor paliative la domiciliu de către echipele mobile. Valoarea totală a contractelor semnate cu acești opt prestatori depășește nouă milioane de lei, fiind în creștere cu aproape 913 mii de lei față de anul trecut.

Evaluările efectuate în ultimii ani de reprezentanții CNAM arată că în pofida creșterii continue a finanțării serviciilor paliative, calitatea oferită de unii prestatori în acest domeniu lasă de dorit. De exemplu, în 2022, jumătate din cei opt prestatori contractați nu și-au onorat obligațiile contractuale. Îngrijirile paliative prestate de aceștia la domiciliu nu au corespuns prevederilor Regulamentului cu privire la organizarea serviciilor de îngrijiri paliative și Standardului național de îngrijiri paliative, fiind prestate sub nivelul cerut al volumului și calității. În cadrul mai multor vizite, serviciul medical a fost acordat de o singură persoană (asistent medical sau medic), astfel fiind încălcate principiile de bază ale îngrijirii paliative, și anume implicarea echipei interdisciplinare pentru a satisface nevoile complexe ale pacientului și familiei (recomandarea OMS 24/2003). Chiar și în aceste cazuri serviciile au fost validate, iar CNAM a acoperit cheltuielile pentru vizitele de îngrijire medicală efectuate la domiciliu de medic sau asistent medical ori serviciile reale acordate de prestator.

Totodată, în urma analizei dărilor de seamă expediate de prestatori pentru primul trimestru al anului curent, CNAM a constatat că patru din cei opt prestatori nu au executat o treime din suma de peste două milioane de lei, planificați pentru acordarea, în primele trei luni ale acestui an, de către echipele mobile a serviciilor paliative. Prin urmare, accesul populației la îngrijirile paliative prestate de echipele mobile nu a fost și nu este limitat, luând în considerare faptul că de la începutul anului prestatorii nu au valorificat pe deplin volumul de servicii medicale contractate.

Subliniem că an de an volumul de mijloace financiare alocate din fondurile de asigurare medicală obligatorie pentru îngrijirile paliative este în continuă creștere. Dacă inițial, în 2010, la nivel național, cheltuielile destinate serviciilor respective au constituit circa 300 de mii de lei, apoi în 2023, suma planificată în acest scop depășește 79 de milioane de lei, cu 10 milioane mai mult față de cea prevăzută pentru anul trecut.

Asigurarea medicală obligatorie acoperă și un șir de medicamente compensate din fondurile AOAM. Începând cu 1 iulie 2022, persoanele aflate în îngrijire paliativă în condiții de ambulatoriu beneficiază gratuit de 11 denumiri comune internaționale de preparate, și anume: acidum acetylsalicylicum, dexamethasonum, dexketoprofenum, diclofenacum, ketoprofenum, meloxicamum, methylprednisolonum, paracetamolum, pentoxifyllinum, prednisolonum și spironolactonum. Medicamentele respective pot fi ridicate din orice farmacie contractată de CNAM, la prezentarea rețetei prescrise de medicul de familie.

Totodată, pacienții oncologici beneficiază gratis de pungi colectoare pentru stome, acestea fiind incluse în lista de dispozitive medicale compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.

CNAM reiterează faptul că mijloacele fondurilor AOAM sunt administrate în condiții de maximă transparență, punând accent pe apărarea intereselor beneficiarilor. Înțelegem că serviciile paliative sunt vitale pentru persoanele care se confruntă cu boli incurabile sau cu maladii care le afectează grav calitatea vieții. Prin urmare, suntem deschiși spre dialog și depunem în continuare eforturi pentru ca aceste servicii să fie accesibile tuturor celor care au nevoie de ele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău