Preasfințitul Atanasie de Bogdania: Trecerea prin această săptămâna penitențială ne ajută să simțim adevăratul gust al Învierii

  • 29 Aprilie 2021 09:57
0%
00:00:00
00:00:00

Săptămâna Patimilor este o treaptă importantă a urcușului duhovnicesc spre Luminoasa sărbătoare a Învierii, susține Preasfințitul Atanasie de Bogdania, episcop vicar al Episcopiei Române Ortodoxe a Italiei.

Fiecare dintre aceste zile, semnificațiile lor profunde ne ajută să înțelegem mai bine legătura omului cu Dumnezeu, firea noastră tentată spre păcat  și efortul pe care trebuie să-l depunem pentru a lucra, împreună cu Dumnezeu, schimbarea interioară, afirmă Preasfințitul Atanasie, care este unul dintre cei mai tineri episcopi din Biserica Ortodoxă Română:

Lunea trebuie să te gândești la Iosif, cât de nedreptățit a fost el, fiind vândut în robie de frații săi, câtă durere a purtat în suflet și să fii acolo cu inima ta. Și să te gândești la smochin, spunând - Doamne, cât de lipicios e smochinul, așa de lipicios e și păcatul. Și să te căiești, spunând că nu vei mai face niciodată păcate, nu vei mai repeta greșelile pe care le-ai făcut. Apoi, marți, aducându-ți aminte de cele zece fecioare, să te gândești - dar eu fapte bune am făcut? Măcar zece fapte bune, ca și cele zece fecioare? Nu am făcut, dar voi încerca să fac măcar una! Și să-ți propui să faci măcar o faptă buna. Dar, acesta-i secretul, o faptă bună pe care numai tu poți să o faci! Numai tu poți să-l mângâi pe omul pe care tu l-ai jignit, numai tu poți să te duci la bătrânica bolnavă care trăiește în vecinătate, la copiii bolnavi din spital, să le dai de mâncare celor flămânzi, sau o haină celor săraci...

Și atunci îți deschizi calea către Joia cea Mare. Atunci când Domnul descoperă taina Sfintei Împărtășanii. Și îi împărtășește pe toți. Inclusiv și pe Iuda îl împărtășește. Dar Iuda ce face - se duce și îl vinde pe Iisus... Pentru 30 de arginți - care era prețul unui rob la piață! 300 de dinari costa mirul de nard, cu care l-a uns femeia păcătoasă în ajunul răstignirii Sale - acesta era prețul muncii pe un an de zile! Ați văzut ce înseamnă dragostea cea mare a omului căzut în păcat, a omului rănit de păcat, căruia Dumnezeu îi restaurează firea! Când înțelegi semnificația acelor zile, înțelegi că joi ești chemat să te unești cu Hristos. Și nu numai în Joia cea Mare, ci de fiecare dată, când te duci la Biserică!..

Și trecând aceste zile împreună cu Hristos - luni, marți, miercuri, joi, vineri, sâmbătă - duminică să poți trăi harul Învierii, bucuria Învierii, să simți că ai înviat și tu din morți! Să simți că Învierea este cel mai frumos lucru care poate să ți se întâmple!", ne spune preasfințitul Atanasie.

Preasfințitul Atanasie de Bogdania s-a născut la Chișinău, a făcut studii tehnice în Franța, unde a lucrat o perioadă, până a se călugări.

Aflați ai multe detalii din înregistrarea atașată mai sus, realizată de Alina Rusu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău