Prăbușirea importurilor a dus excedentul de cont curent al Rusiei la o valoare record în primul trimestru

  • 11 Aprilie 2022 19:25
Prăbușirea importurilor a dus excedentul de cont curent al Rusiei la o valoare record în primul trimestru

Rusia a înregistrat în primele trei luni ale acestui an cel mai mare excedent de cont curent de după 1994, în condițiile în care veniturile din exporturile de petrol și gaze au crescut în timp ce importurile s-au prăbușit, după ce SUA și aliații săi au impus sancțiuni Rusiei din cauza invadării Ucrainei, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Datele publicate luni de Banca Centrală a Rusiei arată că în primul trimestru al acestui an contul curent a înregistrat un excedent de 58,2 miliarde de dolari, de peste două ori și jumătate mai mult decât excedentul de 22,5 miliarde de dolari înregistrat în primul trimestru al anului trecut.

Deși sancțiunile economice și financiare fără precedent impuse Rusiei de țările occidentale ar urma să declanșeze cea mai grav recesiune din ultimele decenii, până acum restricțiile nu au atins exporturile vitale de resurse energetice ale Rusiei, care au profitat și de faptul că prețurile au explodat după data de 24 februarie, când a început invadarea Ucrainei.

"Fluxurile de export au rămas practic la același nivel, însă importurile au scăzut dramatic din cauza unor limitări logistice și a restricțiilor impuse de țările occidentale", a declarat ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov într-un interviu publicat duminică în cotidianul Izvestia.

Pe de altă parte, ieșirile nete de capital din Rusia au urcat la 64,2 miliarde de dolari în perioada ianuarie-martie 2022, comparativ cu 17,5 miliarde de dolari în primul trimestru din 2021. Autoritățile de la Moscova au impus restricții asupra mișcărilor de capital pentru a limita tendința de depreciere a rublei astfel că în acest moment fluxurile de investiții sunt înghețate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău