PPEM a lansat un proiect pentru implicarea diasporei în modernizarea țării

  • 05 Februarie 2016 17:20
PPEM a lansat un proiect pentru implicarea diasporei în modernizarea țării

Partidul Popular European din Moldova își propune să implice diaspora în modernizarea și europenizarea țării.

Vineri, , 5 februarie, a fost lansat programul „10 pentru Diasporă”, care prevede crearea unui „Minister al Diasporei”, readucerea tinerilor în țară, dar și crearea centrelor pentru moldovenii plecați peste hotare, transmite IPN.

Programul include mai multe acțiuni printre care deschiderea unui număr mai mare de consulate cu servicii mai ieftine, mai simple, mai rapide și mai accesibile pentru cetățeni. La fel, este vorba despre un program de suport pentru reintegrarea moldovenilor întorși în țară, încurajând și pe alții să revină în Republica Moldova.  PPEM își propune, de asemenea, să asigure un mecanism pentru ca diaspora să fie reprezentată în Parlamentul țării.

Președintele PPEM, Iurie Leancă, a declarat că trebuie să se să renunțe la practicile de utilizare a diasporei de la un ciclu electoral la altul, sau doar la înregistrare, când e mai mare nevoia unui proiect politic. „Un partid politic trebuie să lucreze cu diaspora în permanență, trebuie să se inspire din ceea ce spune diaspora, trebuie să promoveze în continuu interesele diasporei și împreună să aducă schimbarea. Oamenii noștri de peste hotare sunt bogăția țării de care foarte mulți au uitat. Ei trebuie apreciați și ajutați, ca la rândul lor să ne ajute la reformarea Republicii Moldova”, a menționat Iurie Leancă.

Inițiatorii programului își propun să creeze programe culturale pentru copiii moldovenilor din diaspora, să lanseze un program de ieftinire a prețului pentru transferurile de colete și bani, care să devină mai sigure și accesibile, să garanteze prin lege protecția socială a moldovenilor din diasporă. Totodată, se urmărește dezvoltarea proiectelor care ar permite posibilitatea ca să fie majorate investițiile în țară a cetățenilor din diasporă și promovarea imaginii Republicii Moldova peste hotare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău