PPDA va cere demisia ministrului agriculturii pentru că ar fi împiedicat transparentizarea exportului de fructe la cererea lui Dodon

  • 16 Ianuarie 16:32
PPDA va cere demisia ministrului agriculturii pentru că ar fi împiedicat transparentizarea exportului de fructe la cererea lui Dodon

Exportul de fructe în Federația Rusă a fost monopolizat de șeful statului Igor Dodon, declară vicepreședintele Parlamentului Alexandr Slusari. El susține că a purtat negocieri cu fostul premier rus, Dmitri Medvedev, în luna iunie.

În rezultat, lista de exportatori ar fi trebuit să fie extinsă de la 130 la 500 de firme, după ce reprezentanții Rosselkhoznadzor au venit în Republica Moldova și a supus controlului mai mulți agricultori. Totuși, acest proces ar fi fost întrerupt la indicația președintelui Igor Dodon.

Platforma DA susține că din cei 130 de exportatori doar 12 sunt și producători, restul sunt intermediari, majoritatea din regiunea transnistreană și Găgăuzia. Mai mult, firmele transnistrene au reexportat mere din Polonia și Ucraina ceea ce a prejudiciat imaginea mărfurilor din Republica Moldova. PPDA va cere demisia ministrului agriculturii, Ion Perju, pentru că ar fi împiedicat transparentizarea exporturilor la cererea lui Igor Dodon. Alexandr Slusari:

„Tot timpul am insistat ca prioritate să le fie acordată producătorilor și celor care au infrastructură de post-recoltare. Cu părere de rău principalele criterii sunt fidelitatea și afilierea politică, cu condiția ca din când în când să verse donații în buzunarul lui Igor Dodon.”

Igor Dodon neagă acuzațiile lui Alexandr Slusari și ale colegilor săi din Platforma DA. El spune că ministrul Ion Perju va continua colaborarea cu noul guvern de la Moscova.

”Noi pledăm pentru liberalizarea totală a exporturilor în Federația Rusă. Din câte cunosc, ministrul Perju a avut discuții cu omologul său din Federația Rusă, azi sau mâine va fi un nou guvern în Federația Rusă, cred că vor continua aceste colaborări. Va fi lărgită, cel puțin dublu, lista producătorilor exportatori. Nici un fel de monopolizări nu pot fi, cei care produc trebuie să aibă posibilitatea să-și ducă mărfurile în Federația Rusă.”

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează printr-un comunicat că nu a fost anunțată despre rezultatele vizitei experților de la Rosselkhoznadzor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:8,2 m/s
Tue
17
Wed
19
Thu
22
Fri
23
Sat
23

Curs oficial BNM 13 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3939 -0.0694
USD 17.1712 -0.0217
RON 4.0053 -0.0154
UAH 0.6368 -0.0014
RUB 0.2415 -0.0014
Arhivă Radio Chișinău