Poziția partidelor parlamentare la propunerile președintei după ședința CSS

  • 15 Martie 2021 08:10
Poziția partidelor parlamentare la propunerile președintei după ședința CSS

Partidele parlamentare au reacționat diferit la propunerile președintei, Maia Sandu, făcute publice după ședința Consiliului Suprem de Securitate sâmbătă, 13 martie, transmite IPN.

Deputatul PAS, Dan Perciun, a menționat pe Facebook că dacă nu se vor introduce restricții dure, s-ar putea ajunge la 100 de morți pe zi în 2-3 săptămâni. „Dacă vrem să evităm acest scenariu altă soluție decât un lockdown nu există. Înțeleg că am obosit cu toții de pandemie, de restricții și toți au îngrijorări pertinente referitor la impactul acestor măsuri asupra veniturilor populației și a business-ului. Asta și face această decizie atât de dificilă. Poziția noastră este că lockdown-ul trebuie introdus și acompaniat de măsuri de suport pentru oameni și companii”, a scris deputatul.

Deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a scris tot pe Facebook că despre oportunitatea introducerii stării de urgență sub aspect anti-epidemiologic ar trebui să se pronunțe reprezentanții breslei medicale. „Un lockdown total de minim două săptămâni plus revenirea din acesta ar costa bugetul circa șase miliarde de lei. În plus e nevoie de achitat populației și businessului compensații. Economiile cetățenilor și ale businessului după primul an de pandemie sunt epuizate. Evident, e nevoie de atragerea asistenței financiare externe și de rectificări semnificative ale bugetului. Acest lucru îl poate face doar un guvern plenipotențiar. Totodată, în perioada stării de urgență, Parlamentul nu poate fi dizolvat. Deci, alegerile anticipate oricum se amână în contextul situației pandemice și a necesității vaccinării masive a populației”, a menționat Alexandru Slusari.

Andrian Candu, liderul Partidului Pro Modova, într-un live, a declarat că eventualele restricții ar trebui aplicate punctat, „nu să închizi pur și simplu totul cu gândul că va trece pandemia”. „Am trecut deja printr-o astfel de experiență anul trecut și la ce am ajuns azi? Doar dacă vor fi asigurate soluții compensatorii pentru oameni, Pro Moldova ar susține instituirea unei carantine parțiale sau totale”, a spus Andrian Candu.

Deputații Pentru Moldova, din care fac parte și cei ai Partidului Șor nu au făcut deocamdată comentarii legate de propunerile președintei.

Sâmbătă, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, președintele țării, Maia Sandu, a recomandat Guvernului și Parlamentului instituirea stării de urgență pentru două săptămâni. Maia Sandu a cerut Guvernului să detalieze și să prezinte Parlamentului, în termen de trei zile, un set de propuneri pentru gestionarea crizei pandemice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău