Povești și legende de pe Nistru, într-o carte inedită

  • 22 Iunie 2018 11:55
Povești și legende de pe Nistru, într-o carte inedită

Douăzeci de povești și legende culese de la locuitorii satelor Holercani, amplasat pe malul drept și Tîrnauca, de pe malul stâng, au fost adunate în cartea „Povești și legende de pe Nistru”.

Cartea „Povești și legende de pe Nistru” a fost o inițiativă a asociației Klumea, istoriile fiind adunate de la învățătorii și bibliotecarii din cele două sate, și în special de la locuitorii vârstnici. „Ne-am dorit să „salvăm” acel patrimoniu nescris până de curând. În tot acest timp cât am adunat istoriile, am realizat că, de fapt, ceea ce ne desparte este râul Nistru, în rest – totul e în capul nostru”, a menționat Nata Albot, cofondatoarea Klumea.

Cititorii pot afla în această carte de Știma Nistrului, povestea de dragoste a lui Laur și Teia sau de legenda întemeierii satului Tîrnauca. „Am făcut zeci de kilometri de drum și am cunoscut o mulțime de oameni deosebiți. Cred că am mai adunat istorii pentru cel puțin încă două cărți. Din 30 de istorii adunate de la Holercani am selectat cu greu doar zece, așa cum era planificat”, povestește Elena Briciuc, jurnalista care a colectat poveștile din Holercani.

Acest proiect a fost realizat datorită sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeană, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD. Cartea va fi distribuită gratuit în satele Holercani și Tîrnauca, la Biblioteca Națională, precum și în din 20 de localități în care cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul programului de consolidare a încrederii, au fost renovate grădinițe, școli, centre sociale sau Case de cultură.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău