POVESTEA EMOȚIONANTĂ a unui tânăr care nu poate ajunge ACASĂ

  • 04 Mai 2015 12:42
POVESTEA EMOȚIONANTĂ a unui tânăr care nu poate ajunge ACASĂ

Ivan Țurcan, este un tânăr născut în orașul Tighina, regiunea transnistreană, în prezent absolvent de licență și masterand în științe politice la Cluj.

De mai bine de un an nu poate ajunge acasă pentru a nu fi înrolat forțat în armata separatistă. 

Se întâlnește cu părinții foarte rar, departe de casă, și atunci când are ocazia să-i vadă, o face doar câteva ore, la prieteni, prin localuri sau pe străzi, cel mai adesea în  Chișinău. Sărbătorile de Paște și de Crăciun le-a petrecut de asemenea, departe de casa părintească. Asta pentru că Ivan, face parte din grupul tinerilor cu risc de a fi înrolați cu forța în așa numita armată transnistreană.

”Când am fost admis la master, tatăl meu a mers la așa-numitele autorități pentru a le prezenta adeverința de studii. Atunci tatălui meu i s-a spus:”Știți, fiul dumneavoastră trebuie să fie înrolat în armată”, pentru că în baza legii din mai 2014   nu mai sunt recunoscute studiile de master ca fiind un motiv pentru a fi scutit de serviciul militar”, ne-a declarat Ivan Țurcan.

Să facă armata în Transnistria ar însemna să depună jurământul de credință față de autoritățile și statul nerecunoscut din stânga Nistrului, ceea ce ar pune punct carierei sale. Ne mărturisește tânărul. În contextul regional tot mai tensionant,  își face griji pentru părinții săi.

”Sunt într-o regiune în care este destul de periculos să te afli. Tighina a fost orașul în care în anul 1992 s-au dat cele mai mari lupte. Cum situația regională este tensionată, s-ar putea ca în orice moment să reizbucnească ceva. Chiar azi pe Radio Chișinău am văzut că la Odessa, a avut loc un alt atentat. Este în imediata apropiere de Transnistria”, spune Ivan.

Nu a mai fost acasă din martie anul trecut. Era pe aproape de sfârșit de licență și simțeam că pot să mă trezesc cu surprize. Prin februarie  anul trecut am fost în Chișinău. M-am întâlnit cu părinții. Am făcut o plimbare prin oraș, după care ei au trebuit să plece, pentru că autobuzele spre Transnitria merg doar până la ora 18:00-19:00.  Am petrecut cu ei vreo 4-5 ore”, povestește Ivan Țurcan.

Nu numele este cel care definește omul, ci omul își definește numele, și nu toți Ivanii din Transnistria susțin regimul de la Tiraspol, ne-a mărturisit tânărul, absolvent al liceului ”Alexandru cel Bun”, una din cele 8 instituții cu predare în limba română din stânga Nistrului, supuse presiunilor constante din partea regimului separatist.

”Îmi aduc aminte când liceul a fost închis, sau când învățam o săptămâna și alta o stăteam acasă pentru că nu aveam bloc în care să studiem. Țin minte provocările autorităților de la Tiraspol. Întrebări de genul de ce sunt gratii la sala cu calculatoare, absurde. Provocări la care îți vijne greu să le reziști. Îmi imaginez greutățile prin care trec profesorii, și mai ales directorii liceelor și școlilor din regiune”

Potrivit juristului Asociației Promo-Lex, Alexandru Zubco, nu există o statistică a numărului de tineri aflați în situații similare ca cea în care se află Ivan Țurcan. Recomandările în acest sens fiind ca tinerii care au primit citație de înrolare să evite intrarea  pe teritoriul transnistrean, ne-a declarat Alexandru Zubco.

”Am înregistrat diverse cazuri, inclusiv studenți care venind acasă la sărbătorile pascale, sau în vacanța de vară au fost sechestrați de la posturile de control și duși în unitatea militară. Rudele aflau mai apoi că ei execută serviciul militar. Acești tineri sunt nevoiți să dea jurământul unei entități nerecunoscute, ca ulterior în caz de agresiune militară să avem așa o situație în care cetățeni ai Republicii Moldova să lupte împotriva cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Alexandru Zubco.

Nu există nicio statistică privind numărul de tineri care și-ar face în prezent serviciul militar în regiune separatistă, dar numărul estimat este de ordinul sutelor. În același timp, potrivit lui Alexandru Zubco, nu există niciun mecanism de garantare a securității acestor tineri, dar și a altor persoane, autoritățile de la Chișinău motivând lipsa controlului efectiv asupra regiunii..

”După cum observați în ultimul timp, administrația de la Tiraspol este iresponsabilă, nu poate fi trasă la răspundere pentru oricare faptă. Înrolarea în aceste structuri paramilitare din regiunea transnistreană ilegală și forțată, din cauză că cetățenii Republicii Moldova, Ucrainei și Federației Ruse au obligații militare față de statele ai căror cetățeni sunt”, a menționat Alexandru Zubco.

Recent Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Federația Rusă în cazul lui Vadim Pisari, tânărul omorât de un militar rus  pe Podul de la Vadul lui Vodă, pe 1 ianuarie 2012. Acest caz a fost reprezentat de Asociația Promo-Lex care acordă asistență și consultanță juridică victimelor regimului separatist din regiunea transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău