Potențialul businessului agricol din sudul Republicii Moldova a fost evaluat la „Cahul Business Summit”

  • 18 Mai 10:24
Potențialul businessului agricol din sudul Republicii Moldova a fost evaluat la „Cahul Business Summit”

Unul dintre cele mai importante evenimente locale dedicate dezvoltării businessului din regiune, „Cahul Business Summit”, eveniment aflat la cea de-a doua ediție, s-a desfășurat ieri în localitatea Roșu, transmite MOLDPRES.

Prezent la eveniment, secretarul general Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Sergiu Gherciu, a relevat că, pentru dezvoltarea agriculturii naționale și regionale, fermierii pot înregistra venituri mai mari în condițiile asocierii cu alți producători agricoli.

„Acum suntem antrenați în două exerciții importante și anume armonizarea legislației la normele UE, ce va facilita activitatea agricultorilor și elaborarea măsurilor de stimulare financiară a sectorului. În ultima perioadă, schimbările climatice afectează țara noastră, preponderent zona de sud, unde observăm că seceta devine tot mai frecventă. Din acest considerent, în următoarea perioadă, alături de partenerii de dezvoltare, vom restabili sistemele centrale de irigare, pentru a asigura accesul la apă pentru agricultori”, a transmis Sergiu Gherciu.

Potrivit Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, în ultimii ani, investițiile efectuate de agricultorii din raionul Cahul sunt în creștere. În anul 2022, din Fondul de subvenționare au fost alocați circa 85 milioane de lei pentru dezvoltarea afacerilor gestionate de circa 300 de producători agricoli din raionul Cahul. Cei mai mulți bani au fost solicitați pentru procurarea tehnicii agricole, pentru înființarea, modernizarea și defrișarea plantațiilor multianuale, dezvoltarea infrastructurii postrecoltare și înființarea, dotarea și modernizarea fermelor zootehnice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:60 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău