PostBrexit | UE este hotărâtă să facă funcțional Protocolul privind Irlanda de Nord

  • 11 Februarie 2021 19:22
PostBrexit | UE este hotărâtă să facă funcțional Protocolul privind Irlanda de Nord

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru relații interinstituționale, Maros Sefcovic, a afirmat joi că blocul comunitar este hotărât să protejeze pacea în Irlanda de Nord și să facă funcțional protocolul post-Brexit privitor la această provincie, informează Reuters, potrivit Agerpres.

''UE este deplin angajată să protejeze pacea în Irlanda de Nord și să facă să funcționeze Protocolul. Implementarea sa este o stradă cu dublu sens'', a scris Sefcovic pe Twitter, la sosirea la Londra pentru discuții cu ministrul britanic Michael Gove.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie și provincia Irlanda de Nord sunt acoperite de articolul 16 (Protocolul privind Irlanda de Nord) al Acordului de retragere a Regatului Unit din UE. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare din 1998 și pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord prin menținerea regiunii în piața unică a UE.

În practică, acest lucru a condus la întârzieri și, în unele cazuri, la încetarea schimburilor comerciale cu unele produse provenite din Marea Britanie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău