post-Brexit: Negocierile au înregistrat unele progrese și vor continua până la sfârșitul săptămânii (Angela Merkel)

  • 16 Decembrie 2020 17:25
post-Brexit: Negocierile au înregistrat unele progrese și vor continua până la sfârșitul săptămânii (Angela Merkel)

Negocierile pentru a se putea ajunge la un acord asupra relației post-Brexit dintre Londra și Uniunea Europeană (UE) au înregistrat unele progrese și vor continua până la sfârșitul săptămânii, a declarat miercuri cancelarul federal german Angela Merkel, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Comisia Europeană negociază la ora actuală (...) până în weekend sau să spunem mai degrabă până la sfârșitul acestei săptămâni, pentru a vedea dacă mai poate exista o soluție. Există progrese, însă nu un progres semnificativ", a declarat în fața deputaților Angela Merkel, a cărei țară deține până la sfârșitul anului președinția Consiliului UE.

"Rămânem de părerea că un acord e mai bun decât lipsa unui acord, însă noi suntem pregătiți și pentru această a doua eventualitate", a adăugat Angela Merkel.

Negocierile dintre Regatul Unit și UE pentru a încerca să ajungă la un acord post-Brexit au înregistrat câteva progrese, însă blocaje persistă în special asupra problemei foarte sensibile a pescuitului, cu două săptămâni înainte de data definitivă a divorțului dintre Londra și UE, pe 31 decembrie la miezul nopții (23:00 GMT).

Zilele ce vor urma "vor fi decisive", a declarat la rândul său, miercuri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit căreia există "o cale spre un acord", (o cale) "foarte îngustă, dar care chiar există".

Regatul Unit se află într-o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul și Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relație, în special legătura comercială, cu speranța că acest acord ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău