Portul național ia, celebrat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

  • 24 Iunie 2013 13:56
Portul național ia, celebrat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Unul dintre cele mai emblematice articole vestimentare ale portului național, ia, este celebrat luni, 24 iunie, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.

Cu această ocazie la muzeu,  au loc mai multe  evenimente dedicate Zilei Universale a Iei. Printre acestea și o expoziție de ii și parade cu costume populare.

Meșterițele din Republica Moldova și-au expus iele la Muzeul Național de Etnografie din Chișinău, pentru a reînvia tradiția și dragostea pentru portul popular. Potrivit fondatoarei Casei portului popular Maria Cristea, hainele tradiționale românești sunt o sursă de inspirație continuă pentru designerii moderni:

Pe cât de fine și originale, pe atât de mult se muncește la confecționarea lor. Brodarea unei ii, uneori poate dura și peste șase luni – o ie autentică este brodată manual, subliniază Simion Lungu, conducătorul Centrului Meșterilor Populari din satul Vădeni, Soroca.

Considerate pe vremuri haine purtate de țărani, în prezent iile atrag tot mai mult atenția caselor mari de modă, susține invitata de onoare a evenimentului, Ioana Cordineanu, arhitect din București. Ea a donat muzeului câteva ii din Transilvania și Muntenia.

Exproziția s-a bucurat de un număr mare de vizitatori. Expoziția organizată la Muzeul Național de Etnografie, este cu vânzare. O ie costă între 700 și 4500 de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău