Portugalia: Periferia Lisabonei se mobilizează împotriva vieții scumpe

  • 26 Februarie 2023 13:30
Portugalia: Periferia Lisabonei se mobilizează împotriva vieții scumpe

Mii de persoane au manifestat sâmbătă la Lisabona pentru a protesta față de explozia prețurilor, la apelul unei mișcări pentru "o viață echitabilă" reunind asociații din cartierele periferice și activiști pentru dreptul la locuință, notează Agerpres.

„Salariile nu țin pasul cu costul vieții. Inflația este foarte ridicată și vedem oameni care au lucrat întotdeauna că au nevoie de ajutor pentru a trăi, iar acest lucru este inacceptabil", a declarat pentru AFP Jakilson Pereira, un asistent social de 38 de ani care a defilat în fruntea cortegiului.


Organizatorii manifestației, care după propria estimare a adunat aproximativ 10.000 de persoane, au cerut în special un control al prețurilor la bunurile esențiale, o creștere a salariilor și măsuri de stopare a creșterii chiriilor și ipotecilor, potrivit Agerpres.

"Totul a crescut: alimente, chirii, curent, apă. (...) Banii nu mai sunt de ajuns", a rezumat Maria Rodrigues, o pensionară de 67 de ani care locuiește în cartierul Cova da Moura, construit în anii 1970 de comunitățile din fostele colonii portugheze din Africa.

Pe întreg anul 2022, rata inflației în Portugalia a atins un nivel istoric de 7,8%, provocând o scădere cu 4% a salariului mediu real.

La unele produse alimentare, cum ar fi ouăle sau laptele, prețurile s-au majorat cu peste 50%, o creștere mult mai mare decât în zona euro în ansamblu, a titrat sâmbătă cotidianul Publico.

Pentru a răspunde la una din principalele preocupări ale portughezilor, premierul Antonio Costa a anunțat în urmă cu peste o săptămână o serie de măsuri pentru a reduce creșterea costului locuințelor.

Guvernul socialist a prevăzut alocarea a 900 de milioane de euro pentru a face mai favorabilă impozitarea pieței de închiriere pe termen lung, pentru a simplifica autorizațiile de construire sau pentru a ajuta direct familiile să facă față creșterii chiriilor și ratelor lunare la creditele pentru locuințe.

Dar, cu aceste măsuri, "statul subvenționează speculația" imobiliară în loc să "regleze" piața, a criticat asociația Habita care a fost unul dintre organizatorii manifestației de sâmbătă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău