Portugalia: Parlamentul respinge bugetul pe 2022 și deschide calea alegerilor anticipate

  • 28 Octombrie 2021 12:06
Portugalia: Parlamentul respinge bugetul pe 2022 și deschide calea alegerilor anticipate

Parlamentul Portugaliei a respins miercuri bugetul pentru anul 2022 prezentat de guvernul premierului socialist Antonio Costa, al cărui partid este minoritar în Camera Deputaților, și a deschis astfel calea alegerilor anticipate, relatează EFE, citat de AGERPRES.

Bugetul a fost votat doar de către deputații socialiști, în timp ce toate partidele de dreapta și foștii parteneri ai executivului, Bloco de Esquerda și comuniștii, au votat împotrivă.

Odată cu respingerea bugetului, pentru prima dată în istoria democratică a Portugaliei, pașii de urmat depind acum de președintele țării, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa, care a avertizat deja că, dacă bugetul nu va fi aprobat, va dizolva parlamentul și va convoca alegeri anticipate.

În discursul său anterior votului, Costa a recunoscut implicit că țara se îndreaptă spre alegeri anticipate și a cerut o majoritate stabilă pentru următoarea legislatură.

''Am încredere că frustrarea mea și frustrarea'' alegătorilor de stânga ''se poate transforma într-o majoritate consolidată, stabilă și durabilă la o viitoare sesiune legislativă'', a spus Antonio Costa, care a dat asigurări că executivul va pleca ''cu conștiința curată și cu capul sus'' și că va garanta guvernarea țării în timpul crizei politice. ''Am făcut tot ceea ce-mi stătea în putere pentru a asigura viabilitatea acestui buget, fără a accepta ceea ce în sinea mea consider că țara nu ar fi putut suporta'', le-a transmis Costa parlamentarilor, adăugând că, pentru el, un vot împotriva stângii reprezintă ''o înfrângere personală''.

Premierul portughez a încheiat prin a spune că executivul pe care îl conduce va face tot ceea ce Rebelo de Sousa consideră că trebuie făcut: ''Îi revine președintelui sarcina de a evalua situația și de a lua deciziile pe care crede că trebuie să le ia''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău