Portugalia în flăcări. Țara se luptă cu incendii masive provocate de al treilea val de căldură extremă: „Situația este critică”

  • 08 August 2023 10:38
Portugalia în flăcări. Țara se luptă cu incendii masive provocate de al treilea val de căldură extremă: „Situația este critică”

Pompierii din Portugalia se luptă să oprească incendii de pădure care au cuprins mii hectare, pe fondul temperaturilor uriașe și a unui al treilea val de căldură extremă, relatează BBC, citat de digi24.ro.

În jur de 800 de pompieri s-au chinuit să stingă un incendiu puternic în apropiere de orașul sudic Odemira. Acțiunea s-a desfășurat pe timp de noapte, luni, iar peste 1.400 de oameni au fost evacuați din calea flăcărilor. Cel puțin 9 pompieri au fost răniți în încercarea de a opri focul. Temperaturile se vor menține foarte ridicate și în această săptămână în peninsula iberică – peste 40 de grade.

Incendiile au făcut ravagii și în Spania – trei incendii masive au ars sute de hectare pe parcursul weekend-ului. Deși au fost aduse sub control, alerte meteorologice rămân în vigoare în toată țara.

În Portugalia, temperatura a ajuns la 46,4 grade, luni, cea mai fierbinte zi din an de până acum. Recordul a fost înregistrat la Santarem.

Șase avioane de stingere a incendiilor au fost folosite pentru a arunca cu apă pe flăcări și pentru a sprijini eforturile de la sol ale pompierilor în două regiuni.

Autoritățile au declarat alerte de incendii în 120 de orașe din Portugalia, iar valul de căldură extremă care lovește și în această săptămână peninsula iberică este al treilea din această vară.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău