Portugalia ar putea deveni următorul dezastru economic al Europei

  • 26 August 2016 09:15
Portugalia ar putea deveni următorul dezastru economic al Europei

Mai întâi a fost Brexitul, apoi sectorul bancar italian. Acum, la pericolele care amenință stabilitatea sistemului financiar european se poate adăuga creșterea surprinzător de lentă a economiei Portugaliei.

În ultimele săptămâni, temerile că economia fragilă a acestei țări va aduce o retrogradare a ratingului s-au accentuat. Reducerea ratingului ar însemna că obligațiunile portugheze nu mai sunt eligibile pentru programul de relaxare cantitativă (achiziții de active) al Băncii Centrale Europene. Astfel de temeri au împins în sus yieldurile titlurilor guvernamentale portu­gheze, randamentul titlurilor cu maturitate de 10 ani urcând peste 3% în această săptămână, de la aproximativ 2,3% cu mai puțin de un an în urmă, scrie ZF

„Creșterea abruptă a randamentelor obli­ga­țiunilor portugheze în această lună reflectă temeri îndreptățite privi­toare la ratingul de credit al guvernului țării“, spune Jack Allen, economist la Capital Economics. „Deși guvernul intenționează să respecte regulile fiscale ale UE, ritmul lent de creștere economică va pune sub semnul îndoielii ratingul de credit pentru o perioadă. Drept rezultat, temerile investitorilor că Portugalia ar putea fi în cele din urmă exclusă din programul BCE nu se vor domoli probabil“, se mai arată în notă. Îngrijorările privitoare la economia portugheză au apărut la începutul acestei luni, când agenția de rating DBRS a sugerat că țara și-ar putea pierde ratingul de credit investment grade în octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău