Portretul liderului grupării care a comis atacul din Sri Lanka: ”Era un singuratic/ A radicalizat copii”

  • 26 Aprilie 2019 19:22
Portretul liderului grupării care a comis atacul din Sri Lanka: ”Era un singuratic/ A radicalizat copii”

Pentru mai mulți ani, comunitatea de Musulmani din Sri Lanka a emis avertizări constante privind un cleric care arăta tendințe extremiste, însă autoritățile n-au acționat. Este vorba despre Mohamed Zaharan Hashim, care a jucat un rol cheie în unul dintre cele mai grave atacuri din istoria țării sud-asiatice.

Hashim avea câteva mii de adepți pe rețelele sociale înainte de atacul pe care l-a condus. El putea fi găsit pe platforme precum YouTube și Facebook, unde posta, deseori, predici incendiare, pline de ură. Într-un clip video, clericul a lansat ciritici dure la adresa persoanelor non-musulmane, arătând imagini editate cu el ținând în mână steaguri în flăcări.

Hilmy Ahmed, vice-președintele Consiliului Musulman din Sri Lanka a declarat că a încercat să discute pentru prima dată cu autoritățile despre Hashim în urmă cu trei ani.

”Această persoană era un singuratic. A radicalizat copii în predicile sale despre Coran. Totuși, nimeni n-a crezut că aceste persoane erau capabile să comită un asemenea atac. Avea în jur de 40 de ani și făcea parte dintr-o familie de clasă mijlocie”, a povestit Ahmed pentru gulfnews.com.

Liderul grupării a murit în cursul atacului asupra hotelului Shangri-La, unul din cele 6 hoteluri și biserici vizate de atacatori, au transmis autoritățile.

Poliția a comunicat pe Twitter că Mohamed Zahran Hashim, liderul grupării militante National Towheed Jamaat, cunoscut pentru discursul extremist pe rețelele de socializare, a murit în cursul unuia din cele nouă atacuri sinucigașe, informează agenția de știri The Associated Press. De asemenea, poliția a precizat că l-a arestat pe adjunctul liderului grupării.

Rețeaua extrremistă Stat Islamic a revendicat atacurile teroriste din Sri Lanka, ce au vizat mai multe biserici și hoteluri. Atentatul a fost revendicat printr-un anunț postat pe site-ul agenției AMAQ, afiliată rețelei Stat Islamic, fără a prezenta inițial dovezi.

Sursa: Mediafax

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău