PORTRET: Cea mai puternică femeie din lume împlinește 65 de ani

  • 17 Iulie 2019 11:28
PORTRET: Cea mai puternică femeie din lume împlinește 65 de ani

Cancelarul german Angela Merkel împlinește miercuri, 17 iulie, 65 de ani. Fizician de profesie, este prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania și a fost aleasă, în mai multe rânduri, drept cea mai puternică femeie din lume.

Angela Dorothea Merkel, pe numele de domișoară Kasner, s-a născut la 17 iulie 1954, la Hamburg, în Republica Federală Germania, într-o familie 

modestă. Tatăl,  Horst Kasner, era pastor luteran, iar mama, Herlind Kasner, născută Jentzsch, era profesoară de latină și engleză.

După nașterea sa, familia s-a mutat de la Hamburg în RDG, la Leipzig.

Între anii 1977 și 1982 a fost căsătorită cu fizicianul Ulrich Merkel.

În 1978 Merkel a absolvit fizica la Universitatea Karl Marx din Leipzig, iar în 1986 a obținut doctoratul în fizică. Angela a fost în timpul studenției chelneriță cu jumătate de normă într-o discotecă.

În timpul studiilor a frecventat organizația de tineret socialistă Freie Deutsche Jugend (FDJ) (Tineretul German Liber), fără a deveni și membră.

Interesant este că în tinerețe, atunci când a aplicat pentru un job la oficiul guvernamental de presă al Germaniei, a fost respinsă deoarece din fișa sa medicală reieșea că are tensiunea prea mare, iar acest job stresant era considerat prea riscant pentru o femeie cu astfel de probleme de sănătate.

A lucrat până în anul 1990 ca și chimist la Institutul Central de Chimie Fizică.

În anul 1990 s-a înscris în Uniunea Creștin Democrată, devenind la scurt timp purtătoarea de cuvânt a unui politician.

În același an îl cunoaște pe cancelarul Helmut Kohl, la o petrecere a partidului, devenind în scurt timp protejata acestuia, lui Kohl datoreându-i, dealtfel, și lansarea sa în politică.

La 18 ianuarie 1991 a fost numită ministru federal pentru probleme de familie, femei și tineret, iar la 17 noiembrie 1994, ministru federal al mediului înconjurător, al conservării naturii și al securității nucleare, funcție deținută până în octombrie 1998.

Demn de remarcat este faptul că, deși îi datora lui Kohl devenirea sa politică, Merkel s-a delimitat clar de acesta în momentul în care a fost prins într-un scandal financiar, ba mai mult, i-a cerut imperativ demisia, într-un articol care a apărut pe prima pagină a unui ziar german.

/ AFP PHOTO / MANDEL NGAN

Din anul 1998 este căsătorită cu chimistul Joachim Sauer.

În anul 2000, Merkel este aleasă președinta partidului Uniunea Creștin-Democrată (CDU).

La alegerile federale germane din anul 2005 a fost aleasă ca membră a Parlamentului german, reprezentând electoratul unei circumscripții electorale din landul Mecklenburg – Pomerania Inferioară.

La 10 octombrie 2005 partidele CDU, CSU și SPD au căzut de acord ca Merkel să fie propusă în fața Bundestagului pentru fotoliul de cancelar federal.

A fost aleasă, de către Bundestag, Parlamentul german, prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania, înlocuindu-l pe Gerhard Schrőder, la data de 22 noiembrie 2005.

După alegerile federale din 2009 s-a creat o nouă coaliție guvernamentală, de data asta între fracțiunea parlamentară CDU/CSU („Uniunea creștină”) și FDP (liber-democrații). Noul parlament a reales-o pe Merkel drept cancelar al Germaniei. Merkel a numit apoi miniștrii, desemnându-l drept vicecancelar și în același timp ministru de externe pe Guido Westerwelle, președintele FDP.

În urma alegerilor federale din 2013, a rezultat o mare coaliție (CDU/CSU-SPD), iar la 17 decembrie 2013, Angela Merkel a fost aleasă de Bundestag pentru a treia oară în funcția de cancelar federal.

În martie 2018, după emoții mari și negocieri foarte dure, Angela Merkel a reușit să obțină o majoritate în Parlamentul german și a fost votată pentru un al patrulea mandat de cancelar.

Merkel a a primit votul de confirmare a 364 de parlamentari din cei 688 care au votat în Bundestag.

Alegerile federale din septembrie 2017 au creat o situație politică extrem de complicată în Germania. Alianța CDU-CSU condusă de Merkel a obținut 41,5% din voturi, iar primele negocieri privind o coaliție, cu Verzii și cu Democrat-Liberalii s-au lovit de un eșec. Social-democrații, care inițial au decis să intre în opoziție, au acceptat în cele din urmă să facă din nouă alianță cu conservatorii lui Merkel și după voturi multiple în partid și negocieri dure au format al patrulea cabinet ce va fi condus de aceasta.

Foto: Patrik STOLLARZ / AFP

Când nu face politică, îi place să citească, să meargă în drumeții montane și să practice grădinăritul. Nu în ultimul rând, cancelarul german și-a mărturistit de nenumărate ori pasiunea pentru muzica lui Richard Wagner.

Merkel a fost comparată deseori cu „Doamna de fier” a Angliei, Margaret Thatcher, petru hotărârea de care a dat dovadă în întreaga sa carieră politică, dar și pentru stilul său de conducere autoritar.

Angela Merkel a vizitat Bucureștiul pentru prima dată în aprilie 2008, cu prilejul summit-ului NATO.

La 12 octombrie 2010 Angelei Merkel i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, pentru „contribuția de importanță istorică la unificarea europeană și pentru rolul de importanță mondială jucat în înnoirea cooperărilor internaționale”, acordarea distincției prilejuindu-i cancelarului german cea de-a doua sa vizită în România. Cu acel prilej, ea s-a întâlnit cu președintele Traian Băsescu și cu premierul Emil Boc.

De asemenea, Merkel, s-a aflat, la 9 mai 2019, la Sibiu, la summit-ul Uniunii Europene, organizat de președinția română a Consiliului UE.

În anul 2014, Angela Merkel a fost aleasă de Forbes, din nou, cea mai puternică (influentă) femeie din lume. Merkel se află pentru a 10-a oară în acest top anual, de nu mai puțin de 9 ori fiind pe primul loc, din cele 11 ediții ale clasamentului.

În iulie 2014, Merkel a fost protagonista unei scene inedite, la emisiunea „Vrei sa fii milionar”, difuzată de postul RTL: candidatul, Wolfgang Bosbach, 61 de ani, deputat și fost lider al grupului parlamentar al CDU din Bundestag, ar fi vrut să fie ajutat de cancelarul Angela Merkel la cea de-a 14-a întrebare, care valora 500.000 euro. După ce a epuizat celelalte variante de ajutor, lui Bosbach i-a venit ideea să o sune de pe telefonul său mobil pe Angela Merkel, dar după două încercări a renunțat, fiindcă prietenul apelat nu a putut fi contactat. „Cred că se ocupă de salvarea lumii”, a spus omul politic, spre amuzamentul publicului. Totuși, Liderul german a intervenit totuși în emisiune, trimițându-i lui Bosbach un mesaj pe telefonul mobil: „OK, nu contează despre ce era vorba. Cu caldură, A.M.”, i-a scris cancelarul german concurentului.

În iunie și iulie 2019, Merkel a oferit opiniei publice motive de îngrijorare, după ce afost surprinsă în crize de tremurat, în cadrul unor momente oficiale. Merkel a pus primul incident pe seama deshidratării, ulterior afirmând că lumea nu are de ce să se îngrijoreze, declarând că se simte foarte bine.

/ AFP PHOTO / LUDOVIC MARIN

În cei 14 ani de când a ajuns la conducerea Germaniei, Angela Merkel a consolidat poziția țării sale drept una dintre principalele puteri din Europa, fiind declarată în repetate rânduri cea mai puternică femeie din lume. În vremurile care au urmat referendumului privind Brexitul, dar și alegerii lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, Merkel și-a întărit poziția, chiar dacă s-a confruntat și încă se mai confruntă cu o revoltă pe plan intern, din cauza politicii sale față de migranți.

În mandatul lui Merkel, economia germană a trecut relativ bine peste criză, țara sa a menținut o realație bazată pe încredere atât cu SUA cât și cu Rusia (principalul partener economic al Germaniei), dar și-a consolidat și statutul de pilon principal al Uniunii Europene, iar Angela este considerată „de facto” liderul UE, astfel că deciziile ei influnțează nu numai viața celor 82 de milioane de germani, ci viața tuturor celor peste 500 de milioane de cetățeni ai comunității europene.

sursa: rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău